Til hovedinnhold

Det levende buret

Denne boken er unik. Per Løvhaug opplevde det utenkelige. Etter et slag ble han så å si sperret inne i sin egen kropp. I boken "Det levende buret" forteller han om den dramatiske opplevelsen.

22.02.2010 av Hermann Albert
Sist oppdatert: 22.02.2010

 

Hjerneslaget rammer pasienten direkte, men depårørende, særlig ektefellen, fårogså sine liv forandret. Og rundt dem står allehjelperne – helsepersonellet. Dermed blir det alltid treP-er: pasient, pårørende og personell. Alle måfinne sin plass på en skala av følelser, frafortvilelse i den ene enden til håp i den andre. Ofte svingerfølelsene mellom disse ytterpunktene.

Midlene er behandling, i akuttfasen, og det er avgjørende atden kommer i gang så raskt som mulig og at den er effektiv.Så følger mellomfasen med pleie og gradvismobilisering, og deretter kommer den lange fasen med gjenopptreningog rehabilitering. Denne siste fasen slutter aldri, for dels kan enhele tiden bli litt bedre, og dels må en hindre atoppnådde resultater går tapt igjen. Målet ermestring av funksjonshemningen og av selve livet. Mestring er ikkedet perfekte, ”som en var før”. Mestring erå holde ut, fortsette treningen og holde håpet levende:Vi gir oss aldri, og ikke da heller.

Det er avgjørende at de tre P-ene forstår det som harhendt, og de må forstå det både med forstand ogfølelser. For å klare det, må vi kjennefortellingene til dem som er rammet, særlig fra pasienter ogpårørende. Per Løvhaug er journalist ogforfatter. Han klarer å sette ord på sine opplevelserog følelser, og derfor har vi noe å lære av ham.Han forklarer hvordan det føles, på en slik måteat vi forstår og gripes av fortellingen. Han viser osshvorledes følelsene svinger over hele skalaen, men tross altgår mot     håpet om et leveligliv.

COMMENTUMFORLAG

Lesmer her med mulighet til å bestille boken "Det levende buret"

 

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?