Til hovedinnhold

KreativOmsorg '08: En helt vanlig fjortis - med ti mødre

Ola Schrøder Røyset (14) har en sykdom som gjør at alle muskler i kroppen hans er sterkt svekket. På KreativOmsorg '08 fortalte han og moren om møtet med omsorgen i heimen - om alle behandlere og omsorgspersoner, eller mødre om du vil, som stadig vekk dukker opp på gutterommet.

10.04.2008 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 10.04.2008

- Hit kommer alle folk som har en tittel som ender på peut, spøker Ola.

Han og moren Hilde Schrøder Røyset har ikke tall på hvor mange som er innom - og langt mindre hvor mange som har vært hos dem de siste 14 årene. De to vet alt om hva det kan bety å få hjemmebasert omsorg i stor skala.

- Det er i første rekke viktig å finne løsninger som er tilpasset en 14-åring, sier mor Hilde.

Hun er samtidig klar på at hele familien - mor, far, bror og Ola - setter stor pris på den hjelpen de får i hjemmet sitt i Ålesund.

- Det handler om å holde muligheten åpen for å gjøre noe litt annet enn det som står i stillingsinstruksen. Omsorg i full fart fungerer dårlig på Ola. Han er som fjortiser flest. Han liker for eksempel dårlig at noen kommer busende inn på rommet hans tidlig om morgenen og kaster gardinene til siden. Da blir han vrien å ha med å gjøre, sier hun.

- Til slutt blir det uansett slik Ola hadde tenkt, ikke slik andre hadde tenkt. Det er annerledes å oppsøke pleie eller omsorgshjelp. Omsorgen i vårt tilfelle kommer inn i hjemmet vårt - og det er viktig for oss å ha et privatliv.

Humor som hjelpemiddel
Ola har mange hjelpemidler. Han har fått det meste ut av rullestolen sin. I tillegg består gutterommet av alt tenkelig av teknisk utstyr som gjør hverdagen enklere. Men selv setter han en ikke-ting øverst på listen over hjelpemidler: humoren!

- Uten den hadde det gått tregere, understreker han.

Moren sier seg enig. Riktignok har Olas kropp lagt nok av hindringer i veien for ham, men det hindrer ham ikke i å spøke om seg selv og det hverdagen byr på av pussigheter.
;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?