Kosthåndboken – Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten
Kosthåndboken er et hjelpemiddel for å sikre god kvalitet i ernæringsarbeidet i hele helse- og omsorgstjenesten.
19.09.2017
av
Seksjon helse og sosial
Sist oppdatert: 16.11.2017
Kosthåndboken er laget av helsedirektoratet, og Fagforbundets representant Erlend Eliassen har bidratt i arbeidet med utvikling av det faglige innholdet.
God kvalitet handler om forsvarlighet og at ernæringstiltak er tilpasset den enkeltes behov.
Styrker kompetansen
Kosthåndboken vil blant annet styrke ernæringskompetansen i helse- og omsorgstjenesten og være et verktøy for å implementere relevante nasjonale faglige retningslinjer.
- Den dekker helse og omsorgstjenesten, både institusjoner, hjemmebaserte tjenester og andre offentlige helsetjenester.
- Tydeliggjør betydningen av å dokumentere og følge opp ernæringsstatus som en del av behandlingsansvaret.
- Beskriver kostholdshensyn i ulike livsfaser, religiøse og kulturelle kostholdshensyn, samt ernæringsbehandling ved ulike diagnoser og sykdomstilstander.
Betill boka
Trykket versjon av boken kan bestilles hos Fagbokforlaget og hos flere bokhandlere på nett.
Bestillingsinformasjon: Utgitt: 12.12.2016, IS-nummer: IS-1972, Type: Veiledere
Kosthåndboken på nett
Boken kan også lastes ned.
Last ned enkeltkapitler i PDF
Forord
1. Innledning
2. Grunnleggende rammer
3. Næringsstoffer og matvaregrupper
4. Kosthold i ulike livsfaser
5. Religiøse og kulturelle kostholdshensyn
6. Ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten
7. Godt mattilbud
8. Trygg mat
9. God ernæringspraksis
10. Tiltak når matinntaket blir for lite
11. Standardkost
12. Mat med tilpasset konsistens
13. Spesialkost
14. Kosthold ved ulike diagnoser og sykdomstilstander
15. Munn og tannhelse
16. Legemiddelinteraksjoner
17. Metode og prosess
18. Vedlegg