Beklager at helsearbeidere ble oversett
Statssekretær Lisbeth Normann har beklaget at helsearbeidere ble oversett i meldingen om primærhelsetjenesten.
11.05.2015
av
Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 12.05.2015
Helseminister Bent Høie presenterte forrige uke stortingsmeldinga om framtidens kommunale helsetjenester. Fagforbundet mente 125 000 helsearbeidere ble oversett. Nå beklager regjeringa.
- Jeg tror regjeringa er i ferd med å innse at de ikke kan utelukke yrkesgrupper som helsefagarbeidere, hjelpepleiere, helsesekretærer og assistenter som et satsingsområde. Disse gruppene er en sentral del av primærhelsetjenesten og må satses på i lik grad som de andre profesjonene, sier Nord.
Alle ansatte må synes
Mette Nord og Fagforbundet møtte i dag statssekretær Lisbeth Normann (H) i helse- og omsorgsdepartementet for å diskutere den nylig framlagte stortingsmeldingen om primærhelsetjenestene.
– Normann beklaget at departementet ikke hadde inkludert Fagforbundet i prosessen med den nye stortingsmeldinga. Nå forventer vi at regjeringa bidrar til å synliggjøre alle ansatte i det framtidige arbeidet. Det viktigste framover vil være å styrke kvaliteten i tjenestetilbudet gjennom rett til kompetanseheving, sier Mette Nord.
Krever oppgavefordeling
Regjeringa legger opp til at sykepleiere med spesialutdanning vil være svært viktige for å løse framtidas utfordringer i primærhelsetjenesten.
- Fagforbundet støtter tanken om teamarbeid og oppgavefordelingen mellom personellgrupper, men vi mener det i alt for liten grad er synliggjort i stortingsmeldingen hvilke muligheter våre yrkesgrupper kan avlaste andre profesjonener med, sier Nord.
Lovpålagte profesjoner
Primærhelsetjenestemeldinga varsler at det vil bli lovpålagt å ansette følgende seks profesjoner for å løse kommunenes utfordringer innen pleie- og omsorgstjenestene: Leger, sykepleiere, helsesøstre, jordmødre, psykologer og fysioterapeuter.
- Vi er for en profesjonsnøytral lovgivning, som gir kommunene rom til å sette sammen en arbeidsstokk som er tilpasset egne behov. Vi er negative til en opplisting av profesjoner som kommuner skal pålegges å ansette. Dersom denne tankegangen mot formodning får flertall i Stortinget, er det avgjørende at også helsefagarbeidere er en del av listen, understreker fagforbundslederen.