Helsefarlige langvakter
En ny STAMI-rapport viser at risikoen for ulykker og uheldige hendelser dobles etter åtte timer på vakt.
20.02.2014
av
Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 13.03.2014
Forsker Jenny-Anne Sigstad Lie ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har lest kilovis med publiserte artikler om turnus, skiftarbeid, lange dagsverk og helse de siste fire årene. |
I dag får hun full støtte av en ny rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Ifølge STAMI-forsker Jenny-Anne Sigstad Lie (bildet) øker faren for uønskede hendelser jamt og trutt fra du starter på jobben og fram til det har gått åtte timer. I perioden fra åtte til tolv timer dobles risikoen for uønskede hendelser.
– Lange arbeidsdager kan være medvirkende til psykiske problemer som depresjon. Situasjonen forverres dersom de lange vaktene kommer ofte og du har liten innflytelse på din egen arbeidssituasjon, påpeker Sigstad Lie.
Ber partene i arbeidslivet lytte
Sigstad Lie håper at partene i arbeidslivet lytter til den forskningen som finnes på feltet.
– Det er tankevekkende at trenden i dag er at både arbeidsgivere og arbeidstakere ønsker seg turnuser med lange arbeidsøkter, mener forskeren.
Sigstad Lie har bakgrunn som sykepleier og har jobbet turnus. Hun forteller at sykepleiere var blant de siste som fikk åtte timers normalarbeidsdag. De var ofte enslige kvinner uten barn og da mente samfunnet at de ikke hadde behov for å ha noe særlig fritid.
Lav årvåkenhet - lang reaksjonstid
– Det finnes forskning på lange arbeidsdager. Generelt er det viktig at det er tilstrekkelig hviletid både mellom skiftene og flere pauser i løpet av skiftet. Lange skift på natta er en dårlig kombinasjon for helse, sikkerhet og funksjon. Da er årvåkenheten lav og reaksjonstiden lang, utdyper hun.
– Ikke mindre viktig er muligheten til søvn. Det er ikke så lett å si hva som er riktig antall timer mellom arbeidsøktene, men det bør være mulig å få tid nok til å sove i cirka åtte timer, i tillegg til reising, spising med mer. Studier viser også at ved søvnmangel vil mange ikke oppdage at de ikke gjør jobben godt nok; de føler at det går helt fint. For lite søvn gjør at man blir mer slurvete, mindre oppmerksom og det fører lett til uønskede hendelser, sier Sigstad Lie.
Sier nei med god grunn
Fagforbundet har fått kritikk for å ha sagt nei til å innføre 13-timers arbeidsdager ved Ladegården sykehjem i Bergen.
– Vi sier nei med god grunn, understreker forbundsleder Mette Nord.
– Det er verdt å tenke over hva de langsiktige konsekvensene blir dersom det atypiske blir typisk, og normalarbeidsdagen slik vi kjenner den blir borte, sier Mette Nord til Oss tillitsvalgte.
Når det gjelder sykehjem spesielt, så er tilstedeværelse og overvåkenhet og høyt tempo en stor belastning med normal turnus.
–Derfor må vi se lenger enn ett år eller to for å måle hvilke arbeidsbelastninger som påføres fyskisk og psykisk. Forsøk på to år er veldig kort perspektiv – etter ti år kan en kanskje snakke om reell måling, mener forbundslederen.
Fagforbundet lytter til medlemmene
Fagforbundets leder synes det er leit å bli beskyldt for å ikke å lytte til medlemmene. Et ferskt landsmøtevedtak pålegger Fagforbundet å verne om normalarbeidsdagen. Fagforbundet har 100 000 medlemmer i helsesektoren og jobber for at arbeidslivet organiseres slik at folk orker å stå i jobb fram til pensjonsalderen. Forbundets landsmøte hadde ikke fått inn noen ønsker om endring til langvakter eller annen gjennomsnittsberegning.
– Når vi vet at lange vakter er skadelige i det lange løp må vi ta ansvar. Slipper vi taket i den overordna tenkninga, blir det ikke lett å reversere utviklinga av langturnuser og «mer fleksible arbeidstidsordninger» slik den mørkeblå regjeringa signaliserer at de ønsker, advarer Nord.
Strenge regler for unntak
Arbeidsmiljøloven er en vernelov som begrenser normalarbeidsdagen til 7,5 timer. Det er strenge regler for å søke unntak. Arbeidstilsynet kan godkjenne arbeidstid opptil 13 timer daglig. Arbeidsdager lenger enn dette må godkjennes av fagforeningene.
– Godt faglig begrunnede søknader innenfor spesielt krevende virksomheter har i hovedsak blitt innvilget, sier Mette Nord. – At de skal godkjennes bare for ett år av gangen, skyldes at vi ønsker grundig risikovurdering og evaluering, fortsetter hun. De ansattes helse skal ikke settes på spill, selv om arbeidsgiverne mener at langvakter og intensiv tilstedeværelse sikrer arbeidsplassen og lønnsom drift.
– Å ha ordinært arbeid i 13 timer er langt utover det som er og som skal være det normale i norsk arbeidsliv. Når Fagforbundet har godkjent liknende søknader, har det vært for arbeid av passiv karakter. Det er ikke tilfellet her, sier Nord, om avslaget.
Les Oss tillitsvalgtes intervju med STAMI-forsker Jenny-Anne Sigstad Lie
Hele STAMI-rapporten finner du her.
Les mer: Turnus til å leve med hele livet (Oss tillitsvalgte)
Les mer: Full turnusstrid i Bergen (Dagens Næringsliv)
Fakta
|