Til hovedinnhold

Tar matveien til en god nattevakt

Hva bør du spise når du har nattevakt? Ernæringsfysiolog Lise von Krogh fra bramat.no har noen gode matråd for helsearbeidere som jobber i turnus og på natt.

22.10.2013 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 22.10.2013

Rådene går denne gangen til de frammøtte på Samspillkonferansen - som blir arrangert for syvende gang. De 160 deltakerne er disse to høstdagene i Bergen.

- Mat skal være godt. Det er ingen ny kunnskap, men det er lurt å sette det i en sammenheng for å se hvilken effekt det har på helsen. Og det er spesielt avgjørende å tenke over for deg som jobber på natten, sier von Krogh. 

- Når kvelden og natten kommer, begynner stoffskiftet å roe seg ned. Forbrenningen går langsommere, kroppen er i ferd med å skrus av. Matlysten blir dårligere. De som ikke passer på hva de spiser, og når de spiser den, kan risikere forstoppelse, mageknip, diaré med mer. Denne livsstilen kan på lang sikt øke risikonen for en rekke mer alvorlige sykdommer, som kreft, diabetes og hjerte- karsykdom. Det er rett og slett risikofylt å være helsearbeider i turnus. Mat kan ikke løse alt, men den kan hjelpe til å forebygge.

Von Krogh mener helsearbeideren er sin egen fiende. Hun har altfor ofte sett at sykepleieren eller helsefagarbeideren tar seg av pasienten i stedet for å spise – fordi man trengs. Hun understreker at det selvsagt ikke er noe galt i å ta seg av pasientene, men man må samtidig sette av tid til å spise og drikke. Det demper stress og gir energi og bedre yteevne. Og det kommer pasienten til gode. Hun advarer alle mot å glemme å ta til seg nok og riktig næring. Det kan ende med at de sliter seg ut - og ikke klarer å stå lenge i yrket.

- Vi bruker en femtedel av budsjettet vårt på brus og godteri. Vi kan med hell bytte ut mye av det med frukt og grønt. Med andre ord mindre fett og mindre sukker. Vi har enn tendens til å velge det som er raskest å spise – det som krever minst der og da.

- Også blir du trøtt av den tunge maten. Rett mat holder deg våken - og det er et poeng når du går våken nattevakt, understreker von Krogh.

Spis noe grønt, noe gult og noe grovt, er oppskriften ernæringsfysiologen gir nattevaktene. Gjerne fullkornprodukter. Og poteten får en oppreisning. Den metter godt og er sunn. Hun oppfordrer til å finne fram til de gode råvarene - egg, ost, kjøtt, bønner og linser. Hun anbefaler at halvparten av tallerkenen er grønnsaker. Det gir mye verdifull næring – også tar det plass i magen. Det hindrer overvekt.

- Spiser du raspeballer midt på natten, ber du om hjerteproblemer. Fettet blir liggende i blodet i flere timer enn det ville ha gjort på dagtid. Spis heller mindre måltider. Få i deg næring. Pasienten er tjent med at du spiser skikkelig mat, fortsetter von Krogh.

- Prøv å spise hver tredje eller fjerde time. Da blir blodsukkeret stabilt – og da yter du bedre. Ikke spis store tunge måltider rett før nattskiftet. Spis mest i begynnelsen av skiftet og avslutt med en vanlig frokost før du går og legger deg. Del gjerne opp i mindre måltider, er budskapet til nattarbeiderne.

Hvis du klarer å følge noen av disse rådene, stiger humøret, du holder deg frisk - og våken. Du tåler stress og føler deg bedre. Da blir livet godt å leve, avslutter von Krogh.

Flere kostråd for nattevakter

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?