85 prosent av kommunene bryter loven om tvang
Tvungen helsehjelp til pasienter i sykehjem var tema for landsomfattende tilsyn i 2011 og 2012.
07.05.2013
av
Hermann Albert
Sist oppdatert: 15.05.2013
Tilsynet undersøkte om pasienter som mangler evne til å gi samtykke og ikke vil ta i mot hjelp, får nødvendig og forsvarlig helsehjelp. Statens helsetilsyns oppsummering bygger på fylkesmennenes tilsynsrapporter fra 103 kommuner.
I 89 av de undersøkte kommunene ble det påvist lovbrudd. Det er liten forskjell på påpekte lovbrudd fra 2011 til 2012.
Tilsynet avdekket utstrakt bruk av tvang i strid med regelverket og viste at lovbestemmelsene ikke er godt nok kjent og innarbeidet i praksis. Mange ansatte i sykehjemmene var usikre på reglene om tvungen helsehjelp, hva begrepet tvang innebærer, hvordan motstand identifiseres og håndteres, hvordan og når pasientens evne til å gi samtykke skal vurderes og hvem som er ansvarlig for å gjennomføre slike vurderinger. Tilsynet avdekket mangler i gjennomføring av opplæringstiltak, manglende oversikt over ansattes opplæringsbehov og mangelfulle rapporteringsrutiner. Mange av de undersøkte kommunene hadde betydelige utfordringer i å sikre tilstrekkelig styring og kontroll med bruk av tvungen helsehjelp til pasienter i sykehjem.
Tilsynet er oppsummert i Helsetilsynets rapport 5/2013 Tvil om tvang, som følger som vedlegg.
Vi gjør også oppmerksom på at Fagakademiet den 11. juni 2013 arrangere en konferanse om nettopp dette temaet. Vedlagt følger invitasjonen til konferansen.