Lars Hox
Portøren, nestlederen og kasseren Lars Hox er i Midtøsten for å løpe Palestine Marathon for tredje gang. – Jeg har fått mye ut av det å løpe, møtt folk og fått mange gode opplevelser. Joggeskoa er alltid med når jeg er ute og reiser, forteller den tillitsvalgte i Fagforbundet Sykehuset Østfold.
22.04.2018
av
Kari-Sofie Jenssen
Sist oppdatert: 29.05.2018
Han og gjengen hans har reist helt fra Fredrikstad. Nå bor de noen dager i Jerusalem, før de reiser videre til Betlehem, hvor løpet både starter og slutter.
– Det var broren min som inviterte meg med hit første gangen. Jeg sa ja, fordi jeg ville lære mer om Palestina-konflikten. Hvis du diskuterer dette hjemme, så blir du fort stempla som ekstremist dersom du viser forståelse for palestinerne. Det er vanskelig å møte religiøse argumenter som at jødene har fått landet av Gud, eller diskutere med folk som drar fram hendelser i historien som jeg ikke kjenner til. Jeg bestemte meg for å reise og se hvordan det var her nå, og forholde meg til det.
Joggeskoaktivisten
For Lars Hox ble alt veldig klart allerede etter første gangen i Palestina. Alt han så, opplevde og lærte ga han den selvtilliten han trengte for å mene noe om det som skjer i Midtøsten.
Han oppsummerer enkelt; et land med to folk, hvor det ene folket har alle rettigheter, og det andre folket har ingen rettigheter.
– Okkupasjon og apartheid ligger i dagen, hvis du vil se, sier joggeskoakti-visten.
Reiselederen
Nå reiser Lars Hox til Palestina som reiseleder. Han inviterer årlig med seg en gjeng, og lager et opplegg for dem som inkluderer Palestine Marathon. Han mener at ved å reise hit, snakke med folk og observere, så kan du lære mye om konflikten.
– Folk er vennlige og hyggelige i de palestinske delene i Jerusalem. De vil så gjerne bli sett og anerkjent. Et folk som blir sett kan ikke bare fordrives, sier Lars Hox.
Maratonløperen
– Idrett og løping er min form for aktivisme. Den er ikkevoldelig og vi knytter vennskapsbånd, sier den entusiastiske maratonløperen fra Fredrikstad.
Palestine Marathon startet i 2013, og arrangeres hvert år. Ca 5000 deltagere fra ca 50 land er med. Ingen løpere fra Israel. I 2013 var fem av de 700 registrerte på startlisten Israelere, på tross av at de ifølge Israelsk lov ikke kan oppholde seg på Vestbredden. Det endte med at arrangørene måtte kontakte løperne og be dem om ikke å komme, for deres egen sikkerhets skyld. Israelske myndigheter truet med å stoppe løpet.
Lars Hox er overbevist om at israelere ikke får lov å løpe Palestine Marathon og oppholde seg på Vestbredden for å hindre dialog og kommunikasjon.