Til hovedinnhold

Aisha Ali Mohammed

QUEEN OF THE ROAD: Som Oslos første kvinnelige somaliske sjåfør, har Aisha Ali Mohammed inspirert flere av sine landskvinner til å ta busslappen.

QUEEN OF THE ROAD: Som Oslos første kvinnelige somaliske sjåfør, har Aisha Ali Mohammed inspirert flere av sine landskvinner til å ta busslappen. (Foto: Øyvind Aukrust, LO Media)

Aisha Ali Mohammed har alltid drømt om å bli bussjåfør. I Norge fikk hun drømmen oppfylt, hun er Oslos første kvinnelige somaliske bussjåfør.

08.12.2016 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 29.03.2017

– Jeg har alltid drømt om å bli bussjåfør. Men det var litt vanskelig, for det krevde økonomi til å ta lappen. Men da jeg flyttet til foreldrene mine fordi moren min trengte hjelp, kunne jeg spare penger. Det tok et år, forteller Aisha.

Klarte det!

At Aisha fikk det til er kanskje ikke så overraskende for dem som kjenner henne. Den driftige 33 år gamle trebarnsmoren fra Mogadishu er et arbeidsjern av de sjeldne. Hun har både hatt tre jobber på en gang, og pendlet Oslo - Senja for å jobbe som flyktningkonsulent.

– Jeg kom til Norge som asylsøker sammen med mor og to yngre brødre i 2002. Da var jeg 19 år og gravid med eldstesønnen. Jeg måtte ha tre jobber for å tjene nok til å få familiegjenforening med mannen min, som var sendt til Italia fordi fingeravtrykkene hans ble registrert der, forteller Aisha.

Første stoppested i Norge var Fauske i Nordland. Aisha tok imot alle tilbud hun kunne få, og benyttet seg av voksenopplæring og introduksjonsprogram.

– Jeg har engasjert meg og jobbet hardt, spesielt med språk. Det hjelper ikke om du kan engelsk, du må kunne norsk. Det er det viktigste for å komme i jobb og være integrert, sier Aisha.

Mange jobber

Sin aller første jobb fikk hun gjennom flyktningkonsulenten. Deretter ble det jobb som morsmålsassistent i barnehage, med renhold, som tolk og i hjemmetjenesten. Men Aisha fikk ikke fast jobb, derfor satte hun seg på skolebenken. Grunnskolen ble unnagjort på ett år.

– Når man ikke har fast jobb er det bedre å studere. Det var hardt, men det gikk bra. Framtiden vet du – man må tenke på den. Jeg er ikke en sånn type som liker å sitte hjemme. Jeg vil være selvstendig.

Ut å jobbe

Aisha har vært alene om omsorgen for de tre barna siden 2007. Hun mener det er veldig viktig at somaliske kvinner kommer seg ut i arbeidslivet slik at de ikke blir avhengige av ektemannen. Etter å ha tatt busslappen søkte hun på mer enn 30 jobber.

– Jeg fikk bare ett svar, men de ville ikke ha meg siden jeg bruker hijab, forteller Aisha.

Til slutt gikk hun til Norgesbuss i Oslo for å spørre etter jobb. Hun møtte tilfeldigvis sjefen på utsiden. Og uten at hun egentlig merket det hadde hun gjennomført et jobbintervju, fikk ta en kjøretest og fikk jobb på dagen.

Ikke alltid enkelt

Og selv om Aisha elsker å kjøre buss har det ikke vært bare enkelt.

– Somaliere kjefter på meg for at jeg bruker bukser, og mener jeg burde være hjemme med barna. Og noen nordmenn ser bare hijaben. De tror jeg er muslimsk ekstremist, sier Aisha, og rister på hodet.

Hun kommer aldri til å be sin datter bruke hijab, og barna hennes skal få bli det de har lyst til. Den tøffe alenemoren kan glede seg over at hun har vært til stor inspirasjon for andre. Flere somaliske kvinner er nå i gang med å ta busslappen.

– Jeg er stolt over at jeg var den første. Nå tror jeg det kommer til å bli langt flere.

Aisha Ali Mohammed er medlem av Fagforbundet. Hun mener det er veldig viktig å være organisert.

– Jeg har alltid vært fagorganisert når jeg har hatt jobb. Når man er medlem av en organisasjon så har man støtte. Jeg regner med å få vanskeligheter i dette yrket fordi det er et mannsyrke og fordi det krasjer med kulturen min. Da er det veldig trygt å vite at man har et forbund i ryggen, sier Aisha.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?