Til hovedinnhold

Alan Jørstad

Miljøterapeut Alan Jørstad, vant vervedugnaden med hele 30 nye medlemmer på kun 2 dager.

Miljøterapeut Alan Jørstad, vant vervedugnaden med hele 30 nye medlemmer på kun 2 dager. (Foto: Ellisiv Solskinnsbakk)

Vervevinner: Tillitsvalgt ved Stange Mottakssenter for enslige mindreårige, Alan Jørstad, vant vervedugnaden ved å verve 30 medlemmer på to steder, i løpet av to dager.

01.03.2016 av Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 14.03.2016

– Jeg visste ikke at det var en konkurranse, det fikk jeg vite etter at jeg hadde verva, forteller Jørstad, som alltid har med seg vervebrosjyrer.

Jørstad er miljøterapeut og har jobbet i asylmottak siden 2001. Han har erfaring fra alle typer mottak, og ble mottakskoordinator i fjor. Han må kunne kalles en veteran på feltet, og selvskreven som tillitsvalgt.

– Jeg gjorde bare som jeg pleier når jeg reiser rundt: Deler ut vervebrosjyre til de nyansatte som lurer på hvor og hvordan man organiserer seg. De fleste vet hva det er, og vil bli en del av fellesskapet, sier Jørstad.

For de fleste er svaret Fagforbundet norsk forening for asylmottaksarbeidere, som er landsdekkende. Disse to dagene før jul ble de nye medlemmene verva på nabomottaket hans i Stange, og på ankomstsenteret i Kirkenes.

Hero er positive

Han har vært tillitsvalgt i fem år, og liker det.

– Jeg kommer borti mye interessant. I Hero opplever vi at ledelsen er veldig positive til at folk er fagorganisert. I andre deler av bransjen, vet jeg at det er vanskeligere, sier Jørstad.

Henvendelsene han får, tror han er som på mange andre steder, litt generelt om arbeidsforhold, eller noen som trenger råd om turnus. Han opplever å få god hjelp av Fagforbundets kompetansesenter når det trengs. Og det gjør det innimellom i en uforutsigbar bransje, som antallet flyktninger, UDIs praksis, kontrakter som kommer og går.

– Selv så varierende forhold, og usikkerhet rundt kontrakter, er noe man blir vant til etterhvert – og slutter å bekymre seg for mye for, forteller han.

Sterke historier

Det å være omgitt av mennesker i en ekstrem livssituasjon, kan også sette spor.

– Cluet er å ha gode kollegaer og lufte trykket på jobb, så man ikke tar jobben med seg hjem. Ved behov har vi også egne veiledere – det er bare å be om hjelp hvis det blir tungt, sier miljøterapeuten.

Blant alle skjebnene som er gjennom mottakssystemet, vil det alltid være noen som fester seg mer enn andre.

– Det mange av dem har opplevd bare på reisen hit, er mer enn det de fleste her i Norge opplever i løpet av et helt liv, sier Jørstad.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?