Til hovedinnhold

Dilek Kanat

Bilder for Fagforbundet ifbm. reportasje i et bilag til Adressa som kommer i forbindelse med Transformfestivalen i slutten av oktober.16.9.2014FOTO: OLE MARTIN WOLD tlf: 986 31 898 olemwold@gmail.com

Bilder for Fagforbundet ifbm. reportasje i et bilag til Adressa som kommer i forbindelse med Transformfestivalen i slutten av oktober.16.9.2014FOTO: OLE MARTIN WOLD tlf: 986 31 898 olemwold@gmail.com (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Dilek Kanat er ung, 38 år, men har lang fartstid i fagbevegelsen. Hun arbeider i Trondheim kommune og er tillitsvalgt i Fagforbundet for 15 kolleger i Enhet for voksenopplæring.

16.09.2014 av Kari-Sofie Jenssen
Sist oppdatert: 28.10.2015

Opprinnelig kommer Dilek fra Tyrkia. Faren hennes kom til Norge på begynnelsen av 70-tallet som arbeidsinnvandrer. Selv kom hun til Norge fem måneder gammel.

Den skal tidlig krøkes

For cirka 14 år siden fikk Dilek sin første jobb i Oslo kommune. Der traff hun på en flink og aktiv hovedtillitsvalgt fra den gang Norsk Kommuneforbund (NKF). Dilek ble medlem i Norsk kommuneforbund i 2000 og allerede det første året ble hun valgt som ungdomstillitsvalgt. Det var hun fram til hun ble for gammel til det vervet.

Skeptisk

– Jeg var litt skeptisk. Dette var min første ordentlige jobb og jeg var ung. Men jeg fikk støtte av foreldrene mine. Faren min hadde god kjennskap til fagbevegelsen. Han var medlem i et LO-forbund.
Dilek forteller om en stor tyrkisk familie i Norge, med tanter, onkler, kusiner og fettere som egentlig ikke var særlig positive til fagbevegelsen.
– Da var det greit å få støtte av foreldrene mine, sier hun.
Ifølge Dilek er det nok mange innvand­rere som ikke kjenner fagbevegelsen sånn som den fungerer i Norge.
– Det kommer nok an på hvor i verden du kommer fra. Jeg prøvde å forklare en kinesisk elev her hvorfor lærerne streiket på skolen. Det var ikke lett for han å forstå at det var mulig å gå til streik for å få gjennomslag for rettigheter i arbeidslivet.

Viktig at alle er med

Dilek mener at dersom du kommer fra land i Midt-Østen, Latin-Amerika eller Asia så er du mer vant til at alle forsøk på å «stå på krava» blir slått hardt ned på, og i verste fall ender med oppsigelse. Noen synes kanskje det er for dyrt og forstår ikke helt hva de får igjen for å betale hver måned.
Hun mener at det er viktig at de lokale tillitsvalgte tar seg tid til å snakke med kollegene sine fra litt fjernere himmelstrøk, og forklare at det er viktig at alle er med.

Elsker å være tillitsvalgt

Selv elsker hun å være tillitsvalgt.
Etter at hun ble for gammel til å være ungdomstillitsvalgt har hun flyttet til Trondheim, fått jobb i kommunen og nå starta opp som aktiv tillitsvalgt igjen.
– Vet du, jeg har lært så mye av årene som tillitsvalgt. Det er ikke bare lønn og arbeidsvilkår det handler om. Det handler også om at arbeidslivet og arbeidsplassen min er så mye mer enn bare meg selv. All kunnskapen jeg har fått

 Hjertesaker

– Har du noen hjertesaker, noe du brenner for?
– Det er klart at retten til hel stilling, og fast ansettelse er noe som ligger hjertet nær. I tillegg har vi noen utfordringer her på jobben når det gjelder å få uttelling for ansiennitet og slippe å gå år etter år som vikarer.
– Men vi jobber med saken, sier Dilek bestemt. 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?