Charlotte Jonksås
Ung og erfaren tillitsvalgt i Fagforbundet. Det har vært litt vanskelig å bli hørt som ung tillitsvalgt, men det tenker hun ikke på lenger.
30.10.2012
av
Kari-Sofie Jenssen
Sist oppdatert: 26.11.2012
Charlotte er opptatt av arbeidsmiljøet og ansattes rettigheter. I Fagforbundet har hun fått god opplæring, støtte og hjelp fra mer erfarne tillitsvalgte, både fra kompetansesenteret i Skien og i fagforeninga si, Fagforbundet Skien-Siljan.
– Jeg spør når jeg lurer på noe. Jeg leser paragrafer og jeg vil lære. Derfor har jeg gått på flere kurs om blant annet arbeidsmiljøloven og tariffavtalen vår. Jeg har hatt en del saker for kollegene mine. De er fornøyde med jobben jeg har gjort for dem. Har ikke hørt noe annet, smiler hun.
Tidlig krøkes
Allerede som 17-årig barne- og ungdomsarbeiderlærling ble hun fagorganisert. Etter tre år kom spørsmålet om hun ville bli plasstillitsvalgt i den private barnehagen i Skien hvor hun jobber.
– Det var ikke vanskelig å si ja til det – jeg ville gjerne bli tillitsvalgt! sier Charlotte.
Det har blitt flere tillitsverv på den arbeidsomme og samvittighetsfulle barne- og ungdomsarbeideren. I tillegg til å være plasstillitsvalgt, er hun også ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Skien-Siljan og sitter i Fagforbundet Telemark sitt ungdomsutvalg. Nylig deltok hun også på Fagforbundets Palestina-ambassadørreise til Libanon.
Charlotte forteller at det ikke alltid er enkelt å få fri til aktiviteter i Fagforbundets regi.
– Jeg har blitt en del frikjøpt og det er jeg helt avhengig av. Det er forskjell på å være offentlig og privat ansatt når det gjelder å få fri til tillitsverv, forteller hun.
Tar utfordringer
– I høst fikk jeg en telefon fra fylket med spørsmål om jeg var klar for en utfordring – og det er jeg alltid! Da var det Libanon neste, smiler Charlotte.
Charlotte forteller at hun selvsagt visste om Palestina-prosjektene til Fagforbundet, men hun visste ikke mye om hva som foregikk i flyktningleirene i Libanon. Det syntes hun virka spennende og sa ja til å dra. Hun ville se med egne øyne hvordan forholdene for palestinske flyktninger var. Det er også enklere å fortelle videre og få med seg folk til solidaritetsarbeid, når en har opplevd problemene på kroppen.
– Det var verre enn jeg trodde. Elendige boforhold, ingen rettigheter og ingen stemmerett i Libanon enda de har vært flyktninger i over 60 år. Og fattigdommen – den er forferdelig. Den kan du lukte og føle i leirene, forteller Charlotte.
Solidaritet nytter
Charlotte er stolt av at Fagforbundet jobber seriøst med internasjonal solidaritet.
– I flyktningleirene så jeg nytten av det Fagforbundet sammen med Norsk Folkehjelp gjør. Prosjektene Kvinner kan og Ungdom kan bygger selvtillit hos kvinner og ungdom. Det gjør at de blir hørt. Og når de blir hørt så blir de også valgt inn i ledelsen for leirene og kan snakke kvinner og ungdoms sak. Det er viktig. Tidligere var det bare mannfolk i leirledelsen.
Stadig flere flyktninger
Det ble en ukes opphold i Libanon på Charlotte. Hver kveld skrev hun blogg og la ut bilder av det hun opplevde. Som ungdomstillitsvalgt var hun spesielt opptatt av ungdommene i flyktnigleirene og fikk palestinske venner.
Nå er hun spesielt glad for at Norsk Folkehjelp har starta innsamlingsaksjon for nye flyktninger fra Syria, som ender opp i de overfylte flyktningleirene i Libanon.