Til hovedinnhold

Line Tollefsen

Aktivist: Line Tollefsen kan mer enn å lære drillpiker koreografi. Fra ung alder er hun selv blitt drillet i å takle tøffe tillitsverv for fagbevegelsen.

25.01.2012 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 16.02.2012

Om det var den fine vervesekken som fikk Line Tollefsen til å organisere seg, eller om engasjementet var ekte er hun litt usikker på. Uansett – som 16-åring ble hun medlem av Norsk Kommuneforbund.

–  Jeg tror jeg allerede den gang var opptatt av arbeideres rettigheter. Og jeg var organisert under hele lærlingtiden min, forteller Tollefsen.

Lærerikt miljø

– Som lærling kom jeg rett inn i en stor omstillingsprosess. Kjøkkenet ved sykehjemmet der jeg jobbet skulle bli en del av storkjøkkenet til Harstad sykehus. Sykehuset hadde en tillitsvalgt som var kjempeaktiv og engasjert. Han ga oss masse informasjon og involverte alle, også lærlingene, i prosessen. Det var et godt miljø og veldig lærerikt, sier Tollefsen.

Men det var først da hun flytta fra Harstad til Andenes som 20-åring at fagforeningsgnisten virkelig tok fyr.

– Da fikk jeg mitt første verv i Fagforbundet. Det lå i korta at de ønsket at jeg skulle bli hovedtillitsvalgt, så jeg ble sendt på alt av kurs og seminarer. Det var veldig gøy for en 20-åring. En av hjertesakene mine var å sikre all ungdom under 25 år rett til jobb, utdanning eller kompetansegivende opplæring.

Ser rødt

 I dag er hun 2. nestleder i Fagforbundet Nordland. I sitt daglige virke er det samhandlingsreformen, sykehus og tariffpolitikk hun arbeider mest med. Og nevner du privatisering og konkurranseutsetting ser Tollefsen rødt.

 – Konkurranseutsetting er et utyske som må tas på alvor. Det er farlig fordi det er så altomfattende. Vi ser eksempler på at det kan være vanskelig å få fram riktige tall, og noen steder foregår det mye i lukkede rom. For hvert hode vi kutter av dukker det opp et nytt. Man får mye mer igjen for pengene ved å styrke de offentlige tjenestene, fastslår Tollefsen.

Fikk pris

 Det er ikke bare i jobben at Tollefsen viser stort engasjement. I 2010 fikk hun Andøy kommunes kulturpris 2010 for sitt arbeid med Andenes drill. Under hennes ledelse og koreografi hevder utøverne seg både i norgestoppen og utenfor landets grenser. Det har ført til mer heder og ære. I 2011 ble hun nominert til «Årets nordlending», hvor hurtigrutekapteinen som viste Norge minutt for minutt til slutt gikk av med seieren.

 Selv synes hun man har mest å vinne på å stå sammen.

– Det er viktig å tørre å kjenne på at vi har behov for hverandre. Sammen er vi sterke og slagkraftige. Jo flere vi er desto bedre blir det for alle.

 

Tekst: Marianne Billing Foto: Tom Melby, Avisa Nordland

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?