Tarjei Leistad
Tidlig på’n: Organisasjonssekretæren i Fagforbundet Sør-Trøndelag gleda seg til å begynne på gymnaset, fordi mora hadde lovt at da skulle han få organisere seg.
19.09.2011
av
Ellisiv Solskinnsbakk Selnes
Sist oppdatert: 19.09.2011
Han meldte seg inn i Barne- og ungdomsarbeiderforbundet, som er et forbund i Delta. Hans mor var tillitsvalgt i Fagforbundet og fikk raskt geleida ham i riktig retning. Her har han vært siden 1997. Etter noen år som plass- og ungdomstillitsvalgt, ble han valgt inn i ungdomsutvalget i fylket, hvor han overtok som leder midt i en periode. Derfra gikk ferden videre til hovedkontoret, hvor han satt som nestleder i Fagforbundet ungdom fra 2007-09. Så hentet fylket ham hjem igjen, som opplæringsansvarlig. Det passet den hjemmekjære familiemannen bra.
Klapp, klapp
– Tida på hovedkontoret var lærerik. Jeg fikk en bredere kunnskap om organisasjonen og knytta mange nye kontakter, sier han. En viss overgang var det å forlate ungdomsapparatet.
– Den mest markante forskjellen fra å være ungdomstillitsvalgt, er at jeg ikke lenger blir klappa på skuldra og skrytt av. Nå er det motsatt, det er jeg som klapper på skuldra og sier ”Den e’ nu så flink den ungdommen”, sier Leistad.
Han opplevde en ungdomsorganisasjon med godt samhold og grundig skolering.
– Det at vi for eksempel fikk øvd oss mye på talerstolen, har gjort meg uredd i mange situasjoner, forteller han.
Nettopp det kan være nyttig å ta med seg når en skal ut og drive valgkamp.
4000 matpakker
To hovedsaker har tatt opp tida i Sør-Trøndelag i det siste. Den ene er skolering av fagforeningsstyrene i samhandling og organisasjon, den andre er kommune- og fylkestingsvalget. Som ledd i valgkampen delte Fagforbundet Trondheim ut 4000 matpakker på 500 arbeidsplasser i løpet av én dag. Tarjei Leistad starta i sekstida på morgenen, hvor han møtte nattevakter på vei hjem fra et sykehjem.
– Fordi vi skulle innom så mange steder, ble det lite tid til samtale. Det ble noe sånt som ”en hilsen i dagen som gjør godt i magen”, og vi ble godt mottatt, forteller han.
Sammen med matpakka delte de ut Trondheimsmanifestet, hvor de politiske partiene har svart på 56 spørsmål fra fagforeningene i Trondheim.
Mest rødt
Aksjonen ble en suksess. De få negative reaksjonene i etterkant handlet mest om at det var feil pålegg, at det var for lite mat eller at den kom til feil tid.
– Noen fortalte også at folk fra Sykepleierforbundet hadde tatt matpakka, ler Leistad.
I øyeblikket håper han på fortsatt rødgrønt styre i Trondheim, helst mer rødt enn grønt.
– Det trengs ei sterk venstreside skal vi få en god, rødgrønn politikk, sier han.
Ditt beste verveargument?
– Å organisere seg er rett og slett en trygghet i arbeidslivet, og gir samhold og solidaritet med kollegaene våre.