Vant andreplass i novellekonkurransen
Steinar Hasselø hadde ikke skrevet noe skjønnlitterært på 40 år da han i vår så annonsen i Fagbladet, og bestemte seg for å delta i Fagforbundets og Fagbladets skrivekonkurranse.
07.12.2020
av
Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 10.12.2020
Sist gang kulturkonsulenten i Surnadal skrev skjønnlitterært var han i militæret.
– Jeg husker at jeg skrev to noveller, den ene sendte jeg inn og fikk på trykk, med illustrasjon av Finn Graff, minnes Hasselø.
Der stoppet den skjønnlitterære flørten. Inntil nå nylig. Annonsen i Fagbladet ga ham lyst til å prøve igjen. Og hovedmotivasjonen var ikke premiepengene.
– Det er fint å ha noe å tenke på mens en hugger ved på hytta, tenkte han.
Skrev historia siste kvelden
Den tidligere kinomaskinisten fikk først en idè etter et gjensyn med filmklassikeren Cinema Paradiso. Idèen ble etterhvert for stor og komplisert til å passe inn i konkurransen, så han la den til side. Da dukket historia om renholderen opp. Novellen ble skrevet ned samme dag som fristen for innlevering gikk ut. Men det skyldes ikke dårlig planlegging.
– Historier må kverne en stund i bakhodet før de blir noe mer. Da jeg endelig skrev historia ned hadde den vært ferdig i hodet i over ei uke, forteller Hasselø.
Større forskjeller på dem som jobber i kommunen
Skjermdump fra Fagbladet
Etter å ha hatt flere lengre ansettelsesforhold i kommunen fra 1984, har Hasselø merket seg at det har blitt større forskjeller på yrkesgrupper innad i kommunen. Og at det igjen har blitt forsterket av koronasituasjonen og hjemmekontorene.
– Det går et tydelig skille mellom dem som kan ha «friere» arbeidsdager og dem som må være til stede. Dem vi skryter mest av nå, er de som har den mest ufrie arbeidssituasjonen, som for eksempel renholdere, forteller han.
En større avstand mellom de ulike sjiktene av ansatte speiles også i novellen hans, Takk for innsatsen!.
– Vi skal liksom være så likestilte – og så kan vi ikke engang navnene til hverandre.
Jeg må jo spørre: kan du navnet på renholderne på din arbeidsplass?
– He, he, ja. I hvert fall dem som er på samme sted som meg. På en arbeidsplass er det viktig at alle blir sett, understreker Hasselø, som også har vært tillitsvalgt.
Show, not tell
Av litterære preferanser trekker Hasselø fram forfattere som Arthur Omre og Ernest Hemingway.
– Jeg liker tekster som nærmest er renska for adjektiv og beskrivelser av følelser. Som filmentusiast er jeg sikkert preget av filmdramaturgi og der gjelder «show, not tell». La handlinga snakke for seg.
Og det lever absolutt novellen «Takk for innsatsen» opp til. Her er det dialog og korte, presise beskrivelser av handling som driver historia fram og som også drev Steinar Hasselø til en velfortjent andreplass i novellekonkurransen.
Gå til Fagbladet og se alle vinnernovellene God lesning!
Om Steinar Hasselø
- Alder: 59 år
- Yrke: Kulturkonsulent
- Arbeidsplass: Kultureininga i Surnadal kommune
- Bakgrunn: Forutan å ha hatt ulike stillingar i Surnadal kommune, har han arbeidd på Nordmøre Folkehøgskule, i Orkdal kommune, Amfi Kreativ, avisa Driva og, ikkje minst, som dreng på Tustna.
- Han har skrive ei sakprosabok: Tingvoll IL sitt hundreårsskrift.
Juryens begrunnelse:
Morsomt, sårt og provoserende om forskjellssamfunnet. «Takk for innsatsen» skildrer kommunekontoret i koronaens tid med dets digitale møter og hjemmekontor der en renholder skal takkes av, over Teams må vite, før hun går ut som pensjonist. Gunnlaug, eller «Vaskedama», som hun blir omtalt som av de andre kommuneansatte, må presses inn før et viktig møte, og resultatet er alt annet enn en verdig avslutning på et langt arbeidsliv. Teksten er leken, dialogen frisk og freidig, men bak lurer alvoret som stikker deg i hjertet.