Fagforbundet støtter palestinske bønder
En delegasjon på elleve deltakere fra Fagforbundet og Norsk Folkehjelp var på besøk i Palestina i november. Fagforbundets Palestina-ambassadører fra fem forbundsregioner var med på denne reisen. På vei fra Ramallah til Nablus er de mest opptatt av klimaanlegget på bussen, det fungerer ikke helt som det skal. Delegasjonen kommer snart på bedre tanker når de møter Lara og Lama på jobb i drivhuset sitt.
09.12.2019
av
Birgit Dannenberg
Sist oppdatert: 15.01.2020
Birgit Dannenberg / Fagforbundet
(Les Palestina-ambassadørenes solidaritetsblogger!)
Der er det ikke klimaanlegg. Her sitter de unge kvinnene på kne mellom rader av steviaplanter når de steller dem. Det er 28 grader ute, så det blir flerfoldige grader varmere inne i veksthuset. De to unge agronomene møter gjestene utenfor, i skyggen, og forteller om sitt prosjekt mens de serverer juice og kaffe.
Agronomer på jakt etter jobb
Lama Omar og Lara Badeir er 24 år gamle og har studert sammen. Å kunne jobbe som agronom i Palestina etter studiene var en uoppnåelig drøm, det fantes ikke arbeid.
Situasjonen for bønder i Palestina er vanskelig. På grunn av den israelske okkupasjonen er store landbruksområder ikke lenger tilgjengelig og vannkilder konfiskeres. Stadig flere bosettinger spiser seg inn på palestinsk område. Dermed begrenser Israel de palestinske bøndenes muligheter til å dyrke mat eller å ha dyr på beite.
Jentene måtte tenke nytt. Hos UAWC (Union of Agricultural Work Comittees, se faktaboks nederst i teksten), som er en partnerorganisasjon til Norsk Folkehjelp og støttes av Fagforbundet, kunne de søke om midler til et prosjekt der man skulle prøve å dyrke stevia i Palestina.
Støtten ble innvilget og Lara og Lama fant land til leie en times bussreise vest for Nablus, i landsbyen Kafr Jamal. Hva fikk landeieren Ahmad Afif til å leie ut til disse to unge kvinnene? Han innrømmer selv at han egentlig var litt uvillig. Men opplysningen om at stevia hjelper diabetikere og mennesker med høyt blodtrykk, fikk ham til å forstå at det å støtte jentenes planer ville hjelpe mange mennesker. Nå er han stolt av leietakerne sine!
Drømmen om en pakkemaskin
Birgit Dannenberg / Fagforbundet
Plantene trives i Lara og Lamas veksthus. Jentene vanner, luker, høster, tørker og pakker for hånd. Neste mål er å skaffe en maskin som pakker de tørkede plantene i små filterposer på et halvt gram. Det er en stor utfordring å få menneskene til å forstå bruken og nytten av steviaplanten. Også markedsføringen foregår manuelt. Jentene reiser selv ut til butikkene og selger de foreløpig altfor store porsjonsposene.
Det er vanskelig å introdusere et helt nytt produkt, det er nybrottsarbeid. Men etter hvert er det mange firmaer som er interessert i å kjøpe det. Lama og Lara har søkt palestinske helsemyndigheter om godkjenning av produktet. Riktig emballasje vil også løse problemet med riktig merking ved salg til blant annet helseinstitusjoner. Dermed rykker kanskje anskaffelsen av filterpose-maskinen nærmere. Lama og Lara har også lyst til å utvide virksomheten og åpne et drivhus til. På sikt er drømmen en skikkelig fabrikk.
Stjerner i navnet
Med egen prosjektleder fra UAWC og støtte fra familien og lokalsamfunnet mangler det ikke på pågangsmot. Denne dagen er det Fagforbundets og Norsk Folkehjelps delegasjon som kjøper opp stevialageret i en av butikkene i Nablus. Men når navnene deres allerede høres ut som en popgruppe, er det ingenting i veien for at Lama og Lara skal lykkes og kanskje bli gründer-stjerner i Palestina.
Birgit Dannenberg / Fagforbundet
Dette er UAWC:
UAWC (The Union of Agricultural Work Committees) er en ikke-statlig og uavhengig organisasjon som støtter og forsvarer rettighetene til bønder i Palestina. Organisasjonen ble grunnlagt i 1986 av en gruppe frivillige agronomer. UAWC samarbeider i dag med tallrike internasjonale og nasjonale organisasjoner (blant annet Norsk Folkehjelp) om å forbedre og utvikle vilkårene for palestinsk landbruk under israelsk okkupasjon. Med forankring i menneskerettighetene, er UAWC også opptatt av kvinners rettigheter, utviklingsprosjekter i landbruket, matsikkerhet og tilgang til vannkilder. UAWC er partnerorganisasjon av Norsk Folkehjelp, en av fire som støttes av Fagforbundet som ledd i den langsiktige samarbeidsavtalen med Norsk Folkehjelp.