Til hovedinnhold

Uenighet om arbeidstid i nye kommuner

Illustrasjon

Illustrasjon (Foto: Jan Lillehamre)

KS har sendt en tolkning av kontoransattes arbeidstid til fellesnemndene i de kommunene som skal slås sammen. I korthet betyr det at ansatte får lengre arbeidstid. Fagforbundet mener tolkningen er feil.

17.09.2019 av Omstillingsenheten
Sist oppdatert: 26.09.2019

KS mener hovedregelen om 37,5 timers arbeidstid skal gjelde, siden det følger av inndelingslovens §3 at et vedtak om sammenslåing betyr at eksisterende ordninger bortfaller i ny kommune.

Videreføre rettigheter til ny kommune


Forbundsadvokat Hans Christian Monsen er ikke enig med KS. Han mener at forpliktelsene skal videreføres. I et brev til alle kompetansesentrene og forbundsregionene, skriver Monsen:

«Jeg er nok ikke enig med KS i deres konklusjon at kommunesammenslåing innebærer en ny enhet uten eksisterende regulering av ordinær arbeidstid. Standpunktet bygges på den nokså intetsigende definisjonen i inndelingslovas §3:

Samanslåing inneber at to eller fleire kommunar eller fylke blir slutta saman til éi ny eining.

Etter mitt syn må det være slik at de opprinnelige kommuners forpliktelser videreføres i ny kommune så langt det lar seg gjøre. Den løsningen er også i samsvar med hva som gjelder ved fusjon av alle andre typer rettssubjekter. Trekker vi KS-tankegangen ut i ytterste konsekvens betyr det at nye sammenslåtte kommuner blir fri fra alle sine kontraktsforpliktelser, og dermed blir for eksempel tariffløse. Den løsningen tror jeg ingen har tenkt seg eller for den saks skyld ønsker.

Brukte Monsens tolkning


Janne Slotte, hovedtillitsvalgt i Songdalen, er blant dem som har jobbet for å sikre ansattes rettigheter i sammenslåingen til ny kommune.

Slotte har jobba med tema betalt spisepause i en partssammensatt gruppe. De har laget en sak til programledelsen, det vil si påtroppende rådmann og direktører når Søgne, Songdalen og Kristiansand blir til nye Kristiansand kommune 1. januar 2020. 

– I saken anbefaler vi betalt spisepause til alle. Det var nyttig å få brevet med Monsens forståelse, slik at vi kunne bruke den i vår begrunnelse for hva lov- og avtaleverket sier, sier Slotte.

Hun mener det er vesentlig at alle tillitsvalgte får tilgang til Monsens tolkning av arbeidstiden i nye kommuner. KS sin tolkning er sendt til fellesnemndene og ikke til partene lokalt. Saken om betalt spisepause i nye Kristiansand skal nå til drøfting.

Politkerne bestemmer til slutt

– Vi har støtte hos programledelsen for prinsippet om betalt spisepause for alle ansatte og at kostnadene innarbeides i forslag til handlings- og økonomiplan, men politikerne bestemmer til slutt, sier Slotte, som har jobbet med spørsmål knyttet til sammenslåingen siden kommunereformen ble vedtatt i 2017.

Slotte har deltatt i det nasjonale programmet Nye kommuner, der de tre partene sentralt, forhandlingssammenslutningene, sammen med KS og Kommunaldepartementet, har gått sammen om en felles opplæring for de tre partene lokalt.

Flere spørsmål, som særavtaler, frikjøp og annet har vært oppe og det har vært felles forståelse for de fleste sakene. Men i innspurten kan det komme opp saker som ikke har blitt tatt opp på felles samlinger.  

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?