Til hovedinnhold

Konsulent – ansatt: Aleris-dom splitter samboere

De to samboerne med samme arbeidsforhold ble dømt forskjellig. Den ene som arbeidstaker og den andre som konsulent. De skjønner ikke hvorfor.

De to samboerne med samme arbeidsforhold ble dømt forskjellig. Den ene som arbeidstaker og den andre som konsulent. De skjønner ikke hvorfor. (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Men bare på jobb: Hun tapte og blir regnet som innleid konsulent. Han vant og blir ansett som reell arbeidstaker med krav på fast ansettelse.

29.08.2019 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 29.08.2019

Det unge paret har stått sammen og støttet hverandre gjennom den tunge tiden med rettssak. La oss kalle dem Anne og Jan. De har ikke lyst til å stå fram med navn og bilde av hensyn til brukerne som de fortsatt ønsker å jobbe for.

Anne og Jan er overrasket over dommen. Og de er skuffa over at sakene deres blir bedømt så forskjellig. Begge har jobbet på samme sted, med de samme beboerne, hatt de samme rutinene, og likevel vurderes de helt forskjellig. Anne har kun jobbet ved en bolig, Jan har også blitt sendt rundt på flere boliger.

Sviktet av domsstolen

– Vi er utrolig skuffa. Det er som å bli svikta igjen, først av Aleris, og nå av domstolen, sier Jan.

– Jeg hadde overhodet ikke forventa det her. Det er så diffust, jeg forstår ikke essensen i jussen. Ifølge dommen sier retten at det er helt greit å bli behandla dårlig, at vi har sagt ja til det selv, forsetter Anne.

Og dommen er forvirrende. Saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen, er dypt uenig i det juridiske.

– Jeg er veldig skuffet over at tingretten har kommet fram til at ikke alle omsorgsarbeiderne er omfattet av vernet i arbeidsmiljøloven. Det mener jeg er feil fortolkning av loven, sier Edvardsen.

Retten ga 13 av de 24 saksøkerne i saken mot Stendi, tidligere Aleris, delvis medhold i at de skulle vært å anse som ansatte, og noen har fått erstatning. Men erstatningene er langt lavere enn kravet fra saksøkerne, bl.a. fordi dommerne reduserte erstatningen til kun å gjelde fra stevningen i saken ble tatt ut. I 11 av sakene vant Aleris/Stendi, blant annet i saken til Anne. Men retten er delt i et flertall og et mindretall.

Arbeidstakerbegrepet ufravikelig?

LO-advokatene har gått gjennom arbeidstakerbegrepet, og skriver at «det er noe overraskende at retten synes å legge stor vekt på om den enkelte selv mente det var økonomiske og personlige fordeler ved å være selvstendig oppdragstaker. De mener arbeidstakerbegrepet er ufravikelig og partenes personlige ønske bør ikke tillegges nevneverdig vekt i vurderingen. Mindretallet, som konkluderer med at alle saksøkerne er å anse som arbeidstakere, uttrykker også på enkelte punkter tvil om konklusjonen.» 

Skuffa på vegne av saksøkerne

– Vi er veldig skuffa på vegne av saksøkerne. Samtidig, hvis det ikke hadde vært for dem, hadde ikke norsk arbeidsliv allerede vært i endring, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Hun viser til at Oslo kommune nå stiller krav om faste ansettelser. Stendi/Aleris har sagt at de vil fase ut oppdragstakerne. Det var tusen, i løpet av høsten skal det være null. Og de rødgrønne partiene vil følge opp saken politisk.

– Det er kanskje en mager trøst, for saksøkerne har følt seg utnytta. Vi har sett hårreisende lønns- og arbeidsforhold. Folk har jobbet opp til 8 og et halvt døgn i strekk, med bare ti timers hvile. Dette rammer selvsagt våre medlemmer, men det rammer definitivt også brukerne av tjenestene, sier Nord.

Inngikk forlik med Skatt Øst

I 2017 inngikk Aleris et forlik med Skatt Øst der de betalte 17 millioner i arbeidsgiveravgift som følge av at Skatteetaten regnet mange av konsulentene som reelle arbeidstakere. I etterkant måtte konsulentene fylle ut en sjekkliste for å kvalifisere til å stå som oppdragstakere.

I forbindelse med forliket fikk Anne beskjed av ledelsen at hun hadde to uker på seg til å skaffe en oppdragsgiver nummer to, ellers ville hun bli nedgradert til timesvikar. Og det klarte hun. Men hun fikk ikke tilbud om fast jobb. Anne reagerer på at det i dommen står at hun ikke ønsket fast ansettelse fordi hun er student, men hun begynte å studere fordi arbeidssituasjonen var så utrygg.  

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har måttet trøste Anne, både hun og jeg har vært helt utslitt, forteller Jan.

Løsarbeidere ikke verdt en dritt

– Løsarbeidere er ikke verdt noe særlig. En av regionsdirektørene i Aleris sa at hvis vi ikke jobba bra nok skulle han bytte oss ut på dagen, og at vi ikke var verdt dritten under skoa hans en gang, sier Jan.

De håper saken blir anket.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?