Til hovedinnhold

Konkurranseutsetting – på sikkerheten løs?

Hovedtillitsvalgt Fredrik Samuelsen ved OUS.

Hovedtillitsvalgt Fredrik Samuelsen ved OUS. (Foto: Nina Monsen)

Det blir verken tryggere eller billigere ved å konkurranseutsette sikkerhetstjenesten ved helseforetak, mener hovedtillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus.

09.05.2019 av Nina Monsen, Omstilling
Sist oppdatert: 07.06.2019

– La sykehusets ansatte gjøre jobben, sier Fredrik Samuelsen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet sykehus og helse i klinikken Oslo sykehusservice. Der sitter han i en partssammensatt arbeidsgruppe som blant annet skal regne på fordelene med å beholde vakt- og resepsjonstjenestene i egenregi.

– For å hindre at tjenestene blir overført til Securitas, som OUS har rammeavtale med, må arbeidsgruppa komme med innsparingstiltak. Målet er et driftsalternativ med lavere kostnader enn 2018, sier Samuelsen.

Rammeavtalen med Securitas gjør at OUS kan kjøpe tjenestene direkte av Securitas uten konkurranse fra andre private aktører. Securitas har allerede lagt inn et pristilbud. Arbeidsgruppa må finne reelle besparelser for å ha om lag like kostnader som Securitas. I en økonomisk beskrivelse hevdes det å koste ca. ni millioner å drifte vakt- og resepsjonstjenestene per år i egenregi. Da er lønn, tillegg og sosiale kostnader holdt utenfor.

Regnestykket henger ikke på greip

Dagens kostnader, slik det framkommer av regnskapet, synes å være betydelig høyere enn hva den faktiske bemanningen tilsier, ifølge tall arbeidsgruppa har regnet seg fram til.

– Kostnadene for bemanning ser ut til å være økt, uten at vi har fått flere vektere eller resepsjonister, sier Samuelsen. Han mener også at den økonomiske kontrollen med anskaffelsene av de sikkerhetstjenester som kjøpes eksternt, ser ut til å ha store svakheter.

– Like alvorlig som økonomi er det at konkurranseutsetting gir signal om mistillit til en yrkesgruppe som har et betydelig engasjement for OUS og pasientenes og ansattes sikkerhet, sier Samuelsen.

Arbeidsgruppa tallfester en rekke konkrete besparelser ved en mer kostnadseffektiv drift til om lag tre millioner kroner ved egenregi. Arbeidsgruppa har også vist til grep som kan gi ytterligere besparelser og bedre kvaliteten.

– Det ligger også et potensial for besparelser ved at alle i vektertjenesten får samme arbeidstidsordninger, men selvsagt uten å gå ned i bruttomånedslønn, sier Samuelsen.

Overtallighet koster

Konkurranseutsettingen dreier seg ikke om en virksomhetsoverdragelse. Det betyr at dagens ansatte ikke automatisk vil bli tilbudt jobb i Securitas, dersom de overtar. I dag arbeider omtrent 50 årsverk med vektertjenester og nærmere ni årsverk med resepsjonstjenester.

– Vi kan spare ved å se sammenhengen i arbeidsoppgavene til vektertjenesten og resepsjonstjenesten ved de ulike sykehusenhetene i OUS, mener hovedtillitsvalgt Fredrik Samuelsen. Han foklarer at overtallighetskostnadene er knyttet til at denne yrkesgruppa har spesialkompetanse som ikke så lett kan knyttes til andre arbeidsoppgaver i sykehuset.

– I tillegg mister OUS kompetanse som er bygget opp gjennom år. Sikkerhetstjenesten har blant annet spesialkompetanse til å bistå psykiatri- og prestetjenesten og brannvern, sier hovedtillitsvalgt Fredrik Samuelsen.

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?