Til hovedinnhold

Politi og brann må likestilles på operasjonssentraler

Illustrasjonsbilde fra Lørenskog brannstasjonNedre Romerike brannvesen110-sentralen Nedre Romerike

Illustrasjonsbilde fra Lørenskog brannstasjonNedre Romerike brannvesen110-sentralen Nedre Romerike (Foto: Jan Lillehamre)

Fagforbundet har i lang tid jobbet for at ansatte på 110-sentraler likebehandles med ansatte på politiets operasjonssentraler, men har ikke fått gjennomslag. Mens ansatte på politisentralen har særaldersgrense på pensjon, har ikke ansatte på 110-sentralen det. En dom i Nord-Troms tingrett, hvor seks brannfolk fikk beholde særaldersgrensa da de gikk over til 110-sentralen, kan være brekkstangen som måtte til.

10.01.2019 av Geirmund Jor
Sist oppdatert: 11.01.2019

 – Vi har vært opptatt av at det blir vanskelig å få folk med operativ erfaring på 110-sentralene. Det sier nesten seg selv at det blir vanskelig når et bytte fra brannkonstabel til 110-operatør innebærer ti års høyere aldersgrense for pensjon. I hele fjor argumenterte vi med KS for at ansatte på 110-sentralene må likestilles med ansatte på politiets operasjonssentraler, sier Herdis Schärer i Fagforbundets forhandlingsenhet.

Brannfolk i Troms fikk beholde særaldersgrensa

I en fersk dom fra Nord-Troms tingrett vant Norsk Maskinistforbund en sak på vegne av seks brannfolk som hadde gått over i 110-stillinger - og de fikk beholde særaldersgrensen sin. Retten i Tromsø kom fram til at disse brannfolkene hadde dette som en del av sin individuelle arbeidsavtale, og dermed rett til å beholde den når de gikk over i en alarmsentral-stilling.

I dommen fra Nord-Troms tingrett ble det også lagt til grunn at «[…]stilling som alarmsentraloperatør i 110 sentralen må anses som tilsvarende statlig stilling ved politiets operasjonssentral».


Fagbladet

– Dette er helt i tråd med det Fagforbundet mener, understreker Schärer.

Individuell avtale avgjør

I 2016 ble det avdekket både feilaktig praktisering av særaldersgrenser og regelrett pensjonsjuks i brann- og redningstjenesten. Da påla KS kommunene å rydde opp i forholdene. Dette medførte at 110-operatører som ikke kunne dokumentere særaldersgrense på 60 år gjennom individuell avtale fikk aldersgrense på 70 år. Det samme har vært tilfellet for nyansatte 110-operatører.

Operativ erfaring er viktig

– Vi i Fagforbundet mener det er viktig å videreføre fagsentralprinsippet for 110-sentralene.  En forutsetning for å lykkes med det er at man kan rekruttere 110-operatører med operativ erfaring fra brann- og redningstjenesten. I og med at man som brannkonstabel har særaldersgrense på 60 år er det ikke attraktivt å gå over til stilling med høyere aldersgrense - slik som 110-operatør. Da blir 110-operatørenes manglende særaldersgrense et hinder for videreføring av fagsentralprinsippet, sier Herdis Schärer.

Har jobbet for likebehandling lenge

Schärer forteller at Fagforbundet har hatt flere møter med KS angående særaldersgrense for 110-operatører i løpet av 2018. I likhet med Nord-Troms tingrett har Fagforbundet sett til HTA og TPO §§ 6-1 og 7-2 som sier at «[a]ldersgrensen er 70 år eller den aldersgrense som til enhver tid gjelder i staten for tilsvarende stilling dersom særaldersgrensen i staten er 65 år eller lavere».

I dialogen med KS har Fagforbundet ment at stillingen som 110-operatør er tilsvarende stilling som operatør i politiets operasjonssentral og at 110-operatører også skal ha særaldersgrense på 60 år. Dette har KS ikke vært enige i.

Tilbake til forhandlingsbordet

– Vi mener dommen i Nord-Troms tingrett styrker vårt krav overfor KS. Derfor har vi bedt om et nytt møte med KS hvor agendaen er særaldersgrense for 110-operatører - sett i lys av bestemmelsene i HTA/TPO og foreliggende dom, forteller Herdis Schärer i Fagforbundets forhandlingsenhet.

Les også: Seier om særaldersgrenser for brannfolk i Tromsø

 

 

 

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?