Til hovedinnhold

Øk grunnbemanningen for å rekruttere og beholde fagarbeidere

Barne- og ungdomsarbeidere fra Akershus konkurrerer i Skole-NM på Lillehammer.

Barne- og ungdomsarbeidere fra Akershus konkurrerer i Skole-NM på Lillehammer.

Det er ikke slik at vi ønsker oss late dager, men å få en jobb utført på en bedre måte.

09.08.2019 av Yrkesseksjonen kirke, kultur og oppvekst
Sist oppdatert: 03.09.2019

Som vi leser om i mediene er det stadig fokus på bemanning og for liten tid til brukerne i våre tjenester. Dette gjelder både i eldreomsorg og i barnehage, skole/SFO. Blant annet er det litt for få fagarbeidere, som helsefag- og barne- og ungdomsarbeidere, til å møte alles behov i en travel hverdag.

Det finnes en grense for hvor fort en kan knytte sko, ta på en parkdress, finne ut hvor alle bøkene har tatt veien eller ha en rolig hånd i en redd hånd på en som ikke lenger vet om det er morgen eller kveld og ikke lenger vet hva morgendagen vil bringe.

Jo, det finnes løsninger på disse utfordringene, borrelås på skoene og farmasøytiske godterier til de engstelige. Men hvordan vil framtiden bli? Hvordan skal vi fylle opp disse ledige stillingene som etter hvert må besettes? Anslagene varierer over hvor mange fagarbeidere Norge vil ha behov for i årene som kommer, men når en i helsesektoren opererer med andre stillingsbrøker enn 100 prosent vet vi allerede nå at vi vil trenge mange – veldig mange. Hvordan skal vi rekruttere unge fagarbeidere til disse stillingene, hvor det er lave prosentstillinger, stor fart og altfor liten tid til brukerne? Til å gi det lille ekstra enten det er møte med mor og far i garderoben eller på sykehjemmet. Hvordan vil det oppleves som nyutdannet å møte en slik hverdag? Med til tider på dagen for lav bemanning til å gi det faglige lille ekstra.

Kan det være en løsning å øke grunnbemanningen? Ha flere hender både til å knytte sko og til å holde i. Det er ikke slik at vi ønsker oss late dager, men rett og slett å få en jobb utført på en kvalitetsmessig bedre måte. Kanskje det kan virke mer inspirerende å ha en jobb der en kan få utført dagens økt uten å måtte gå hjem med den følelsen å ha noe ugjort.

Hvordan kan totalregnskapet bli? Vi får kanskje noen flere unge mennesker som vil jobbe i omsorgsyrkene, uten å bli utbrent. Vi får kanskje medarbeidere som kan sørge for at de som har utfordringer får hjelp når de trenger det. I nuet tenker jeg på ansatte i barnevernet, men dette gjelder alle sektorer. Gevinsten tror jeg kan være mindre kostnader i framtiden. Mange vil bli «fikset» mens det er billig og skaden ikke er blitt for stor.

Jeg er medlem i en organisasjon som har som motto, «det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne». Mine drømmer og håp er at vi i framtiden kan se på kostnader og besparelser på tvers av budsjetter og avdelinger. Jeg stiller til valg som en av hele ni kandidater for Arbeiderpartiet fra Hillevåg bydel. I Hillevåg har vi en god del håndverksbedrifter, og som følge av dette vil vi også styrke rådgivingstjenesten ved våre ungdomsskoler i bydelen, dette med særlig tanke på veiledning om yrkesfagene.

Dersom vi aktivt bruker de andre profesjonen i skolen kan vi få flere til å gjennomføre skoleløpet og jobbe aktivt mot dropout. Vi vil at skolene skal ha faste vaktmestre og renholdspersonale. Dette tror jeg vil føre til et helhetlig vedlikehold på skolene slik at vi slipper unna de store vedlikeholdsetterslepene. Gode relasjoner mellom vaktmester og elevene kan også spare midler – «en herjer ikke på skolen hvor en har et godt forhold til den som holder den fin».

Bruk stemmeretten din og vi kan sammen bygge herlige Hillevåg. #skifte2019 – godt valg!

 

Denne kronikken av Bjørn Johannesen, barne- og ungdomsarbeider og listekandidat for Arbeiderpartiet var publisert i Rogalands avis 3. juli 2019. 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?