Feministisk bevisstgjøring i Libanon
Zeinab al Dirani jobber som projects officer for Knowledge Workshop (KW) ledet av den libanesiske organisasjonen Al Warsha. I går møtte hun Fagforbundets Palestina-ambassører. Fagforbundet gir viktig støtte til feministbevegelsen i Libanon.
09.10.2020
av
Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 09.10.2020
Fagforbundet støtter KW gjennom vår samarbeidsavtale med Norsk Folkehjelp. Formålet med støtten er å styrke kampen til palestinske kvinner som har levd i flyktningleirene i generasjoner uten rettigheter i det libanesiske samfunnet, som er prisgitt et underfinansiert UNRWA (FNs hjelpeorgan for palestinske flyktninger i Midtøsten), og som er underlagt et konservativt palestinsk samfunn hvor kvinners rettigheter blir plassert i baksetet av eldre mannlige førere.
Palestina-ambassadørene som skulle ha reist til Libanon i høst, fikk sin reise utsatt på grunn av Covid-19. I stedet ble det samling på Sørmarka med intervjuer og møter på teams.
Et mylder av kvinnestemmer
En av oppgavene til KW er å synliggjøre kvinners erfaringer og historier for å inspirere og gi mot til medsøstre til å ta kontroll over eget liv og være med som beslutningstakere i samfunnet.
Zeinab forteller om viktigheten av at kvinner kommer sammen og deler sine livshistorier. Gjennom å lytte til andre forstår vi at vi ikke er alene om de vonde eller gode opplevelsene, kampene, de små og store seierne i eget liv eller i lokalsamfunnet. Vi kan for eksempel tro at vi er alene om å ha vært utsatt for kjønnsbasert vold eller overgrep. Det er lett å bli tynget av feilplassert skam og skyldfølelse. Når vi lytter til andre modige kvinner som ovåger å fortelle, kan vi gradvis få et nytt perspektiv.
– I nesten alle kvinnehistorier finner vi noen berøringspunkter som ligner på noe i vårt eget liv. Jo flere historier og erfaringer vi lytter til, jo større bevissthet får vi om at våre individuelle historier er resultatet av et undertrykkende system. Kampene våre om å få plass, bli hørt, trodd og respektert og sitte i førersetet kjempes av mange kvinner uansett om de er palestinske eller syriske flyktninger, immigrantkvinner, fattige libanesere eller kommer fra andre samfunnslag. Det er hele det patriarkalsk og kapitalistisk systemet som et kvinneundertrykkende og ikke slipper kvinner til, sier Zeinab.
Rett til utdannelse er både kvinnekamp og klassekamp
Zeinabs egen historie er et eksempel på hvor viktig utdannelse er både som kvinne- og klassekamp.
Jeg er kun en blant mange du ser i samfunnet. Jeg kommer fra fattige kår i Saida som ligger sør i Libanon, fra arbeiderklassen. Her i Libanon står arbeiderklassen langt under middelklassen. Folk i arbeiderklassen opplever å jobbe en måned og når den etterlengtet lønningsdagen kommer, så er det ikke alltid at man får noe utbetalt. Da står man tomhendt uten mat til familien. Eller man lever fra hånd til munn med tilfeldig arbeid som man er heldig å få nå og da. Middelklassen har flere privilegier enn oss fra arbeiderklassen.
Jeg gikk på skolen sammen med andre fattige og palestinere som ikke bodde i Saidas store flyktningleir, Ein El Helwe. Jeg hadde også mange venner i flyktningleiren. Jeg opplevde ikke noe klasseskille mellom oss.
Oppveksten min var ikke lett, jeg hadde mange problemer og fant meg ikke til rette med kjønnsrollen som ble tildelt meg. Jeg var på søk etter mer kunnskap og alternative måter å leve på. Interessen for feminisme kom tidlig da jeg forsto at moren min, som mange andre libanesiske kvinner i hennes generasjon, måtte slutte på skolen og aldri få den utdannelse hun drømte om. Hun har vært hjemmeværende husmor hele livet. Tradisjonen tro er kvinnens plass i hjemmet for å tjene familien og passe på barna. Det gjorde meg ekstra motivert til å bli den første kvinnen - ja, den første personen i hele familiens historie – til å få universitetsutdannelse. Jeg har nå en bachelorgrad i kunsthistorie og engelsk litteratur fra universitet i Beirut. Jeg planlegger å ta en master i samfunnsøkonomi.
Det var en tøff overgang fra å bo i Saida til å finne min plass i Beirut. Beirut er en nådeløs by, klasseskillene er store, rasisme utbredt og skillelinjene mellom religiøse grupper er dype. Byen er tettbefolket, og kampen for få arbeid og overleve er tøff. Likevel var det en befrielse å komme hit. Her fant jeg fram til Knowledge Workshop, her fant jeg hele deres feministiske bibliotek, bøker som jeg tørstet etter og som resonnerte med mine egne tanker.
Det var fantastisk å bli ansatt i Al Warha og kunne være i omsluttet av likesinnede.
Å inspirere andre kvinner er en plikt
Jeg våger nå å dele min egen historie med andre kvinner og har forstått mer og mer hvor betydningsfullt det er, både innad i min egen familie og utad blant kvinner. Søsteren min har gått i mine fotspor og er nå på college, og småkusinene mine vil gjøre som meg å få seg universitetsutdannelse. Onklene mine støtter dem fordi de ser at jeg er den eneste i familien som har fast inntekt.
Hele min reise fra den unge, fattige arbeiderklassejenta i Saida som ikke følte at hun passet inn noen steder til ung universitetsutdannet kvinne med fast jobb i en feministorganisasjon i Beirut, gjør at jeg i dag føler at det er min plikt å fortelle min historie og inspirere andre, avslutter Zeinab.
Les mer om Knowledge Workshop
Les bloggene til ambassadørene: