Til hovedinnhold

Europa medvirker til Israels brudd på palestinske arbeidstakerrettigheter

European Trade Union Initiative for Justice in Palestine deltok i demonstrasjon i Barcelona med krav om at europeiske bånd til den israelske okkupasjonen må brytes.

European Trade Union Initiative for Justice in Palestine deltok i demonstrasjon i Barcelona med krav om at europeiske bånd til den israelske okkupasjonen må brytes. (Foto: Ingunn Eriksen)

Nettverket European Trade Union Initiative for Justice in Palestine avholdt tidligere i denne måneden et todagers arbeidsseminar i Barcelona om europeiske lands og EUs medvirkning til Israels brudd på palestinske arbeidstakerrettigheter ved å samhandle med og investere i selskaper som er involvert i Israels folkerettsstridige okkupasjon og kolonisering av Palestina.

31.05.2018 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 01.06.2018

Okkupasjonen fører til høy arbeidsledighet

Den palestinske befolkningen er nektet retten til fri bevegelse gjennom fysiske, militære, juridiske og økonomiske barrierer. I tillegg har Israel innført strenge restriksjoner på import og eksport. Okkupasjonens virkemidler for å føre kontroll med den palestinske befolkningen har ført til høy grad av fattigdom og arbeidsledighet. Gaza har en av verdens høyeste arbeidsledigheter i verden, og også Vestbredden er hardt rammet.  Restriksjonene undergraver også retten til anstendige arbeidsvilkår for de som har arbeid.

 

Europeisk fagbevegelse krever konkrete tiltak

En rekke europeiske selskap er direkte involvert i den ulovlige okkupasjonen og utbygging av de folkerettsstridige bosettingene. I tillegg bidrar europeiske land og EU til okkupasjonen gjennom politisk, økonomisk og militært støtte.  For Norges del handler det blant annet om Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) som er investert i selskaper med tilknytning til okkupasjonen. DanWatch avdekket i fjor at fondet har investert 5,2 milliarder euro i 35 av de 36 selskaper som har virksomhet i ulovlige bosettinger, og Human Rights Watch la nylig fram en rapport som viser at Oljefondet er en av de største investorene i fem israelske banker, som alle driver business på okkupert palestinsk land, og som bidrar til en rekke alvorlige brudd på menneskerettighetene.  

European Trade Union Initiative for Justice in Palestine foreslår flere konkrete tiltak for å få slutt på europeiske medvirkning til brudd på folkeretten og menneskerettighetene.  Nettverket mener blant annet at det er nødvendig å gjennomføre anbefalingene fra Det europeiske råd om ikke være investert i israelske banker som finansierer israelsk okkupasjon og selskaper som er med i byggeaktivitet eller aktiviteter i brudd med folkeretten. Dette vil si å handle i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringslivet og menneskerettigheter.  Nettverket mener også at det ikke er nok med en merkeordning for bosettervarer, men at det trengs et forbud mot import av produkter fra de israelske bosettingene. 

 

Militær embargo

Det internasjonale samfunnets manglende tiltak for å sikre at Israel overholder folkeretten, gjør at Israel med full straffefrihet kan fortsette med sine utallige angrep mot palestinske sivile, blant annet mot deltakere i The Great Return March-protestene i Gaza hvor over 100 mennesker har blitt drept, deriblant barn og journalister.  Nettverket mener at de siste hendelsene viser viktigheten av det innføres en militærembargo mot Israel. Kravet har nylig også blitt framsatt av Amnesty International.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?