Til hovedinnhold

Kultur gir håp for flyktninger

Aktivist og student Mariam Saadi startet egen lesegruppe for jenter i flyktningeleiren Beddawi

Aktivist og student Mariam Saadi startet egen lesegruppe for jenter i flyktningeleiren Beddawi (Foto: Geirmund Jor)

Det er lite som skaper håp eller lys i flyktningleiren Beddawi, helt nord i Libanon. Likevel er det noen som ikke gir opp. En gruppe unge kulturarbeidere tenner håp i en ellers dyster hverdag.

25.01.2017 av Geirmund Jor
Sist oppdatert: 25.01.2017

Palestinian Arabic Culture Club (PACC) bruker kultur aktivt for å skape aktivitet, dialog og utvikling for de bortimot 40.000 flyktningene som er stuet sammen i leiren.

På flukt blant flyktninger

Beddawi-leiren hadde i utgangspunktet om lag 20.000 innbyggere, men med sin plassering like ved den syriske grensa, har folketallet blitt bortimot fordoblet av palestinsk-syriske flyktninger som kommer over grensa fra Syria.

Lederen for ungdomsklubben i Beddawi, Ammar Youzbachi, foreller at ungdommene mer eller mindre har bygget klubben med egne hender.


Geirmund Jor

– Vi har en rekke aktiviteter, vi har et medieverksted som sender tv-programmer og lager andre former for produksjoner, forteller han. Det fins også ei dramagruppe, dansegrupper og ei lesegruppe særlig rettet mot jenter.

Målet med disse prosjektene er ifølge Youzbachi å engasjere ungdom i lokale aktiviteter, gi dem selvtillit, få dem engasjert i politisk arbeid og ikke minst utdanne framtidige ledere som kan drive arbeidet videre. Klubben sørger for undervisning i menneskerettigheter, nettverksbygging, lobbyvirksomhet og påvirkningsarbeid og noe yrkesutdanning.

Lesegruppe for jenter

En av aktivistene i klubben, Mariam Saadi, har satt i gang ei lesegruppe for jenter.

– Veldig få tilbud er særlig tilrettelagt for jenter, men lesegruppa har egentlig ikke som mål å holde gutta utenfor, smiler hun, og legger til at det lille biblioteket de har bygget opp i kulturklubben selvfølgelig er åpent også for gutta, men en kveld i uka er altså forbeholdt jentene.

Nesten alle muligheter stengt

I en satirisk video møter vi kvinner og menn i de palestinske flyktningleirene under særdeles vanskelige levekår. Palestinerne er statsløse og får ikke libanesisk statsborgerskap, dermed får de heller ikke benytte seg av tilbudene som er tilrettelagt for den libanesiske befolkningen. Bygningene er elendige, vann- og sanitæranlegget er under enhver kritikk og leirene er overfylte. Palestinerne har ikke adgang til libanesiske skoler eller til det ordinære helsevesenet. De står ikke fritt til å jobbe der de vil. Hele 34 ulike yrker er helt stengt for palestinere, selv for dem som har nødvendig utdanning.

Dette er det dystre bakteppet for videoen som ungdomsklubben har laget. I filmen spøker mediegruppa og skuespiller Osama Al Ali med den fortvilte situasjonen palestinerne er i. Videoen er publisert på youtube – søk på Beddawi Fagforbundet.

Enkelt og effektivt

Mediegruppa har greid å koble seg på tv-signalene i Beddawi-leiren og slik skapt litt mer åpenhet og medvirkning.

– Vi sender direkte-tv der lokale ledere i leiren stiller opp og svarer spørsmål og kritikk fra flyktningene. Vi stiller lederne til ansvar. Hvis det ikke skjer noe, får vi dem i studio på nytt for å få en forklaring på hvorfor ting ikke skjer. Da skjer det ofte noe, forteller programleder og ankermann Abid Qaddoura.

 

Engasjement i Midtøsten

I 2009 inngikk Fagforbundet og Norsk Folkehjelp en omfattende samarbeidsavtale for å støtte palestinernes kamp mot okkupasjon og undertrykking. Avtalen omfatter også arbeid blant unge og kvinnelige palestinere i flyktningleirer i Libanon.

I slutten av oktober besøkte fem tillitsvalgte i Fagforbundet flere leirer for å se hvilke forhold flyktningene lever under.

Fagforbundet har palestinaambassadører i alle landets fylker. De står til rådighet for fagforeninger og grupper som ønsker å vite mer om forbundets engasjement for de palestinske flyktningene, ikke bare i Libanon, men i hele regionen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?