Et katastrofens år for Palestina - Årsrapport 2014
Fagforbundet og Norsk Folkehjelp hadde et svært aktivt samarbeid i 2014. Mye av året har vært preget av konsekvensene av Israels brutale angrepskrig mot Gaza med konsekvensene det hadde for palestinere under krigen og nå i etterkant i tiden med våpenhvile.
02.05.2015
av
Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 02.05.2015
En blodig sommer
Gaza ble angrepet fra luften, over landegrensene, og fra sjøen i syv uker i fjor sommer. Over 2200 palestinere ble drept og over 11 000 såret, de fleste var sivile. Gaza ble lagt i ruiner, 1,8 millioner er traumatisert, mer enn 100 000 ble hjemløse og mangler fremdeles et permanent sted å bo. I november gjennomførte Fagforbundet en ambassadørreise til Palestina hvor delegasjonen fikk se de massive ødeleggelsene.
Situasjonen på Vestbredden fikk mindre oppmerksomhet, men også her har 2014 vært et år med store påkjenninger, volden fra bosettere og militære har økt, Israel utvidet bosettingene og muren i raskt tempo. Palestinerne mistet stadig mer land, olivenlunder og eiendom ble ødelagt og konfiskert.
Les mer i rapporten s. 3-4, s.8 og s.16-17.
Ukuelig vilje til å gjenoppstarte prosjektene
Fagforbundet støtter prosjekter drevet av Norsk Folkehjelps palestinske partnere. Jordbruksprosjektene ble jevnet med jorden under angrepet mot Gaza, fiskerne fikk havna bombet og mistet båter og utstyr. På imponerende vis har organisasjonen klart å komme i gang igjen med arbeidet. Kvinneorganisasjonene på sin side startet med samtalegrupper i FN-skolene hvor mange av de hjemløse nå bor, for å hjelpe kvinnene til å bearbeide krigens grusomheter.
Demokratibygging og styrke kvinner og ungdommers adgang til besluttende organer er i fokus for kvinne- og ungdomsprosjektene.
Årsrapporten gir en god oversikt over alle prosjektene og hva de oppnådde med Fagforbundets støtte i 2014.
Les mer i rapporten s. 4-7.
Libanon et land på bristepunktet
De enorme flyktningstrømmene fra Syria fortsatte å skape indre spenninger og sosial uro i Libanon i 2014. 1,1 millioner syriske og 455 000 palestinske flyktninger utgjør nå en tredjedel av befolkningen. Flyktningene lever i en vedvarende nødhjelpssituasjon med liten rett til arbeid og utdanning, organisasjonsrett eller rett til å eie bolig eller eiendommer.
Fagforbundet støtter Ungdom Kan- og Kvinner Kan-prosjekter i flyktningleirene med fokus på flyktningenes rettigheter og muligheter for samfunnsdeltakelse. Prosjektene gir opplæring til veiledere som senere står for opplæring av andre.
Det ble gjennomført en ambassadørreise til Libanon i fjor.
Les mer i rapporten s. 9-11.
Solidaritet med syriske flyktninger
Borgerkrigen i Syria fortsatte i 2014, 76 000 syrere ble drept i fjor, halvparten sivile, 11 millioner er nå drevet på flukt internt og til naboland. Fagforbundet satte i gang en nødhjelpsstaff for syriske flyktninger og med støtte fra 230 fagforeninger, fylkeskretser og medlemmer bidro forbundet til over 2000 nødhjelpspakker.
Les mer i rapporten s. 12-13.
Fagforbundets første Laos-ambassadører
Samarbeidsprosjektet fikk et nytt tilskudd av ressurser i form av to Laos-ambassadører. Eddie Whyte og Torhild Holmedal deltok i en delegasjon til Laos og fikk oppleve metodikken Norsk Folkehjelp bruker i feltet for å kartlegge, registrere og fjerne klasebomber som fremdeles ligger etter Vietnamkrigen. Ambassadørene blogget fra reisen, hadde mediaoppslag, holdt presentasjon for Fagforbundets ambassadørkorps for Palestina, og har tilegnet seg kunnskap som de vil dele med fylkene og fagforeningene.
Les mer i rapporten s. 13-15
Politisk samarbeid
Målet med det politiske samarbeidet mellom Norsk Folkehjelp og Fagforbundet er blant annet å sette fokus på og redusere økonomiske, institusjonelle og organisatoriske bånd mellom Norge og den israelske okkupasjonen. Høyt på prioriteringslisten i 2014 var å få Utenriksdepartementet å følge etter 17 europeiske land som frarådet sine næringsliv å ha økonomisk samkvem med aktører som støtter opp om menneskeretts- og folkerettsbrudd knyttet til okkupasjonen.
Vi fulgte også opp Etikkrådet og investorers behandling av investeringer i HeidelbergCement (HC) og Cemex. Regjeringen ble kontaktet i forhold til arbeidet som pågår med å inngå bilaterale avtaler med Israel på forskning og utvikling.
Finansminister Siv Jensen annonserte i 2014 at hun ville vurdere gavefradragsretten i forbindelse at det ble reist kritikk mot at Karmelinstituttet som gir gaver til en ulovlig bosetting har mistet slik fradragsrett etter at samarbeidsprosjektet satt søkelys på det. Vi har kontaktet finansministeren og oppfordret henne til at en eventuell gjennomgang av retningslinjene i ekskluderingsmekanismen for skattefradragsordningen må skje med grunnlag i Norges folkerettslige forpliktelser.
Det norske selskapet Nicarnica Aviations har inngått et samarbeid med Elbit Systems. Elbit er et av få selskap som Statens Pensjonsfond Utland har utelukket fra sin investeringsportefølje. Fagforbundet og Norsk Folkehjelp sendte et brev til Nicarnica Aviations og har hatt et møte med dem hvor vi oppfordret dem til å avslutte samarbeidet med Elbit.
Samarbeidsprojektet gjennomførte kampanjevirksomhet mot SodaStream sammen med 21 andre organisasjoner. I slutten av oktober meldte SodaStream at de vil stenge fabrikken sin i bosettingen Mishor Adumim i løpet av 2015.
Norske våpen ble brukt av Israel under angrepet av Gaza. Fagforbundet og Norsk Folkehjelp var i media hvor vi gjentok våre politiske krav fra rapporten om norsk-israelske militære forbindelser.
Se mer i rapporten s. 18-21.
Aktive ambassadører
Det ble gjennomført en ambassadørreise til Libanon i mai, og en ambassadørreise til Palestina i november. Det var mange svært gode blogger fra disse reisene som ble spredt via sosiale medier, Fagforbundets solidaritetsside og samarbeidsprosjektets sms-tjeneste. Det ble skrevet kronikker og avisartikler i etterkant. Presentasjoner ble holdt for fylkesstyrer og på representantskapsmøter.
Ambassadørene var også aktive i SodaStream-kampanjen.
Les mer i rapporten s. 22-30.