Til hovedinnhold

Musikk for Gaza fikk inn 80.000 kroner

(Foto: Ingunn Eriksen)

Solidaritetskonserten på Rådhusplassen i Oslo i går kveld ble en stor suksess. På tre knappe timer fulgte publikum oppfordringen fra konferansierene Ravi og Åse Kleveland om å gi så det griner mens et stjernespekket artistgalleri underholdt.

04.09.2014 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 06.03.2016

Fagforbundet helse, sosial og velferd tok initiativet og fikk på kort tid stablet sammen storkonserten i samarbeid med Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, LO, Industri Energi, El og It forbundet, Fellesorganisasjonen, Norsk fengsels- og friomsorgsforbund, Fellesforbundet, Norsk lokomotivmannsforbund og Norsk lokomotivmannsforbund-avdeling Oslo.  Pengene skal gå til Norsk Folkehjelps prosjekter i Gaza.

 

Gaza har blitt ugjenkjennelig

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres, forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord og lege Mats Gilbert holdt appeller.  Tørres og Nord kom for noen uker siden tilbake fra Vestbredden mens krigen pågikk i Gaza.  De lokalt ansatte i Norsk Folkehjelp i Gaza formidler sterke historier om konstant frykt, boligområder bombet i stykker som om et jordskjelv eller tsunami hadde rammet dem, gårder og jordbruksområder ødelagt, fiskemarkedet med fiskebåter og fiskeutstyr bombet i stykker, om stigende antall sivile drepte, mangel på vann, elektrisitet og kloakk i gatene. Historiene som blir bekreftet av FNs hjelpeorganisasjon, OCHA.

 

Fare for stadig nye krigføringer mot Gaza

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres, er opptatt av at Israel ikke skal slippe fri for det økonomiske ansvaret for gjennombyggingen av Gaza.

Liv Tørres minnet om at palestinerne er standhaftige mennesker, de har ikke noe annet valg. De reiser seg, bygger opp husene sine igjen og igjen, fortsetter å oppdra barna sine, alltid i frykt om når neste krig skal komme. Norsk Folkehjelp står side om side med palestinerne i oppbyggingen. Men det burde ikke være palestinernes og det internasjonale samfunnets ansvar å betale for det Israel har revet ned. Israel må ansvarliggjøres og ta regningen for oppbyggingen. Ødeleggelsene i Gaza er forårsaket av en villet politikk fra israelske myndigheter. Situasjonen har også blitt verre for palestinere på Vestbredden ved stadig flere og større bosettinger og vanskeligere levevilkår.

Tørres mener at så lenge okkupasjonen fortsetter, så er det stor fare for at regelmessig krigføring mot Gaza vil skje igjen og igjen.

 

Bryt norske båndene til okkupasjonen

Liv Tørres avsluttet med å oppfordre norske myndigheter til å følge etter andre europeiske land å advarer næringslivet mot økonomisk samkvem med bosettingene og å innføre  importforbud av fjærkre, kjøtt og organisk frukt og grønt fra bosettingene.  Forbrukere kan støtte den pågående kampanjen mot SodaStream som har sin hovedfabrikk på stjålet land.

 

Barn har på kort tid opplevd tre kriger

Forbundsleder Mette Nord appellerte til publikum å grave dypt i lommene. Hver krone er med å skape håp.

Mette Nord begynte sin appell med å trekke fram at befolkningen i Gaza allerede var krigsslitne før krigen startet i sommer.  Det er ikke mulig å helt forestille seg hva krigene har gjort med enkeltmennesker og med et helt samfunn. Det er faktisk slik at dersom du har et barn på syv år, så har datteren din eller sønnen din allerede opplevd tre kriger. 

Selv om den umiddelbare faren er over ved våpenhvilen, så fortsetter presset på barna. Barna skulle begynt på skolen 24. august. De har ikke lenger en skole å gå til. De er enten bomba eller fungerer som husly for dem som har mista hjemmene sine.  

 

Ikke noen steder å flykte

Mette Nord poengterte at Fagforbundet støtter aldri bruk av vold, uansett hvem den kommer fra og heller ikke denne konflikten. Men det er ikke tvil om at krigen er ingen tilfeldighet fra okkupasjonsmakta. Dette er systematisk ydmykelse og ødeleggelse. På det verste døgnet ble folket i Gaza beskutt fra havet, fra bakkeinvasjonen og fra lufta. Det fantes ikke en eneste trygg plass.

 - Vi var akkurat ferdig med det omfattende oppbyggingsarbeidet etter alt som ble ødelagt etter krigsødeleggelser i 2012 , sa en av stemmene på telefonen fra Gaza. Dette er bare så mye, mye verre. Vi ble bedt om å flykte for de skulle bombe de og de områdene, men hvor skulle vi flykte, vi er innesperra mellom grensa til Israel på ene siden og havet på andre sida.

 

Fagforbundet ta avstand fra vold, ansvaret må plasseres

Forbundslederen sa at Fagforbundet støtter aldri bruk av vold, uansett hvem den kommer fra. Hun mente derimot at i denne konflikten er det likevel ingen tvil om hvem som må ta ansvar, hvem som okkuperer og hvem som bruker virkemidler som er brudd på alle internasjonale konvensjoner. Dette er krigsforbrytelser. Det må fordømmes på det sterkeste og behandles der etter.

Bare noen dager etter våpenhvile og fredsavtale er inngått, kommer nyheten om at Israel på nytt har tatt  landområder utenfor Betlehem. 4000 mål til nye bosettinger. Betlehem er snart omringet av bosettere på alle kanter.  Skal det bli varig fred så må okkupasjonen og blokaden opphøre. Murer og gjerder må rives og Palestina anerkjennes som selvstendig stat.

 

Håp og solidaritet fra Oslo til Gaza

Mads Gilbert spredte håp på solidaritetskonserten i Oslo.

Gaza-legen delte sine erfaringer med at det eneste palestinerne har igjen etter krigen, er håpet. Uten håp, ikke noe liv. Vi skal derfor fortsette å synge og arrangere konserter, protester i tog, boikotte, fortsette å opplyse oss, gå bak overskriftene og dele kunnskap for å engasjere andre til solidaritet.Mads Gilbert sendte en sterk hilsen til Gaza fra Rådhusplassen mens tusenvis av mennesker viste V-tegnet.

Gilbert og annet hjelpepersonell har aldri sett det verre i Gaza enn i sommer. Det som har gjort det så ille denne gangen er at befolkningen allerede var sterkt preget av den beinharde blokaden, åtte sykehus ble ødelagt, og flere sivile har blitt drept.

 

 

 Wedad Naser fra Gaza

Det sterkeste øyeblikket under konserten, var da Norsk Folkehjelps programoffiser Wedad Naser fylte storskjermet. Hun har blogget mens bombene har regnet og frykten har sittet som en klo.  Forsamlingen lyttet i stillhet,  mens Wedad stille kom med sitt budskap og takk til det norske folket og alle som hadde møtt fram.

Les mer om konserten i Fagbladet.

Les mer om Norsk Folkehjelps nødhjelpsarbeid i Gaza.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?