Til hovedinnhold

Nødhjelpen er i gang

A Palestinian girl carries her belongings from her family's destroyed house in the Shejaia neighbourhood, which witnesses said was heavily hit by Israeli shelling and air strikes during an Israeli offensive, in Gaza City July 26, 2014. A 12-hour humanitarian truce went into effect on Saturday after Israel and Palestinian militant groups in the Gaza Strip agreed to a U.N. request for a pause in fighting and efforts proceeded to secure a long-term ceasefire moved ahead. REUTERS/Mohammed Salem (GAZ

A Palestinian girl carries her belongings from her family's destroyed house in the Shejaia neighbourhood, which witnesses said was heavily hit by Israeli shelling and air strikes during an Israeli offensive, in Gaza City July 26, 2014. A 12-hour humanitarian truce went into effect on Saturday after Israel and Palestinian militant groups in the Gaza Strip agreed to a U.N. request for a pause in fighting and efforts proceeded to secure a long-term ceasefire moved ahead. REUTERS/Mohammed Salem (GAZ (Foto: © Mohammed Salem / Reuters)

- Det er massive ødeleggelser vi nå ser i Gaza. Omfattende innsats fra verdenssamfunnet er påkrevet, sier Norsk Folkehjelps landdirektør i Palestina, Jenny Oskarsson.

19.08.2014 av Torunn Aaslund, Norsk Folkehjelp
Sist oppdatert: 19.08.2014

Oskarsson signerte i går kontrakter med fem av Norsk Folkehjelps partnere i Gaza og arbeidet med nødhjelpsleveranser til den hardt rammede befolkningen er nå i gang.

– Omfanget av skadene er mye større etter denne krigen enn de to foregående i 2008/2009 og i 2012. Det gjelder både ødeleggelsen av bygninger og viktig infrastruktur, antall drepte og sårede, antall internflyktninger, antall mennesker rammet av mentale traumer og behovet for nødhjelp generelt, sier Oskarsson.

Lokale partnere er mer effektivt

Norsk Folkehjelp undertegnet samarbeidsavtaler med fem lokale partnerorganisasjoner i dag.

– Norsk Folkehjelp samarbeider med lokale organisasjoner i Gaza fordi det er vår erfaring at det er både raskere og mer effektiv å benytte deres lokale kunnskap og nettverk. Etter krigen i 08-09 så vi at en stor mengde internasjonale organisasjoner inntok Gaza som hverken var koordinerte eller tok tilstrekkelig hensyn til lokal kunnskap og vi ønsker å bidra til at lokale organisasjoner kan lede an i nødhjelpsarbeidet, fortsetter Oskarsson.

Mahmoud Hamada som er programkordinator for Norsk Folkehjelp i Gaza forteller at de nå vil gi økonomisk støtte til partnerorganisasjonene slik at de blant annet kan dele ut pakker med nødvendige husholdningsartikler til interne flykninger, folk som bor i uformelle leire eller har søkt tilflukt hos slektninger og venner.

– Husholdningsartiklene blir kjøpt inn på det lokale markedet, forteller Hamada. Pakkene består av ting som såpe, shampo og andre hygieniske artikler, kjøkkenredskaper, og klær til kvinner og barn. Noen av partnerne vil også dele ut bærbare vanntanker og fiskegarn til lokale fiskere, sier han.

1275 familier vil motta slike pakker nå. Inkludert kvinner og barn vil minst 6000 mennesker få hjelp på denne måten i den første distribusjonen.

FN: Alle barn i Gaza har traumer

I følge FN trenger over 373 000 barn traumebehandling etter de brutale krigsopplevelsene de har gjennomgått de siste ukene. Samtidig understreket FN at alle barna på Gaza sannsynligvis har større eller mindre traumer som følge av krigen. Barn helt nede i 6-årsalderen har allerede opplevd tre traumatiske kriger i sine korte liv og de vonde opplevelsene vil aldri bli glemt. Norsk Folkehjelp støtter arbeidet for å gi et tilpasset utdanningstilbud til disse barna, inkludert fritidsaktiviteter, psykososial oppfølging og avlastningsklasser.

Det er også et stort behov for å rehabilitere jordbruksområder som er bombet i stykker – dette er nødvendig for å sikre at matproduksjonen gjenopptas så raskt som mulig i Gaza.

– 44 prosent av Gazastripen ble erklært militært område av Israel under krigen og vi antar at det meste av jordbrukslandet og vanningsanleggene i dette området er ødelagt og må rehabiliteres. Noe er kanskje umulig  å rehabilitere fordi det er så ødelagt, sier Jenny Oskarsson.

Israel bombet fiskeribedrifter over hele Gaza. Båter og fiskeutstyr er ødelagt og må erstattes. På grunn av Israels pågående hindringer av yrkesutførelsen til Gazas fiskere er 95 prosent av dem avhengige av ekstern bistand.

Partnerorganisasjonene

De fem organisasjonene Norsk Folkehjelp har inngått kontrakt med i dag er:

  • Improvement and Development for Communities (IDCO)

        Organisasjonen ble etablet I 2004. De vil drive nødhjelp i Øst-Gaza, Midtregionen og i nord der de vil sette ut tanker med drikkevann og dele ut klær og sengetøy til 225 internt fordrevne familier.

  • Palestinian Association for Education & Environmental Protection (PAEEP

        PAEEP ble etablert i 1999. De arbeider med landbruks- og miljøprosjekter. De skal dele ut klær til 600 barn i Gaza by.

  • Union of Agricultural Work Committees (UAWC)

         UAWC ble etablert i 1986. De jobber for palestinske bønders rettigheter blant annet for å bekjempe konfiskering av land og vannressurser. De skal sette i stand 100 fiskebåter og bistå 200 fiskere i Gaza havn, Nord-Gaza, midtregionen,          Khan Younis og Rafah med nye fiskegarn.

  • Al-Tawasol Forum Society

        Al-Tawasol har arbeidet for kvinner og barn i flyktningleire siden 1993. De vil skape sunne utdanningsmiljøer for barn mellom 4 og 18 år og fokuserer på barn rett til å føle tilhørighet, trygghet og ha selvtillit nok til å kunne ta gode avgjørelser.         Al Tawasol vil dele ut kjøkkenredskaper til 250 familier i Nusirat i midtregionen.

  • Union of Palestinian Women Committees (UPWC)

        UPWC ble etablert i 1980 for å stryke palestinske kvinners posisjon. Organisasjonen har 6000 medlemmer i Gaza og på Vestbredden. De vil dele ut klær og kjøkkenredskaper i de hardest rammede områdene i Øst-Rafah, Khuza’a, Shajaiyyeh og         Bait Hanoun.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?