Fakler for et fritt Palestina
Rundt 200 mennesker deltok på fakkelmarkering utenfor Stortinget i går på FNs internasjonale solidaritetsdag for palestinerne. Blant appellantene var Mads Gilbert, Audun Lysbakken, Stine Renate Håheim og Bjørnar Moxnes.
30.11.2012
av
Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 30.11.2012
Palestinernes rett til å forsvare seg
Mads Gilbert har nettopp kommet fra Gaza og gikk hardt ut mot utenriksminister Barth Eide og hans raske utsagn om at Israel har rett til å forsvare seg. ”For 1,7 millioner innesperra palestinere er ”israelsk forsvar” ensbetydende med israelsk angrep. Angrep med droner og Apache-helikoptre, angrep med F-16 bombefly og artillerigranater fra marinefartøy langs kysten. Mange palestinske familier i Gaza fikk boligene sine sønderbombet av enorme bunker-buster-bomber som la 3-4 etasjers boligblokker i grus og lagde krater dype som to kjelleretasjer”, dundret legen løs. Han vet hva han snakker om, han har nemlig selv nettopp behandlet sårete unger, kvinner, menn og gamle som klarte å redde seg ut.
Den anerkjente legen hadde en klar beskjed til Barth Eide og den norske regjeringen: Har Israel rett til selvforsvar, ja så har selvsagt palestinerne, de okkuperte rett til å forsvare seg, sine barn og eldre. Han hadde også en kommentar til Israels innenriksminister Eli Yishai som 17. november truet med å bombe Gaza tilbake til middelalderen. – Det trengs ikke. De israelske angrepene på det palestinske samfunnet er allerede middelaldersk med systematisk utsulting, ødeleggelse av infrastruktur, veier, bruer, skoler, offentlige bygg og moskeer. Å bombe en trang enklave med 1,7 millioner mennesker som ikke har muligheter for ly i bomberom, uten noen internasjonale beskyttelse, uten rett til å flykte fra bomberegnet, ja det er middelaldersk, slo Mads Gilbert fast.
Les hele appellen her:
FNs votering vil ikke få slutt på Israels okkupasjon
Audun Lysbakken snakket ikke på vegne av regjeringen, men deltok som SVs partileder. Han besøkte Gaza kort tid etter den forrige krigen, et besøk som gjorde utslettelig inntrykk på han. Han møtte mennesker som måtte sove i ruinene av deres utbombede hjem, og han så effekten av blokaden som gjorde det umulig å bygge opp igjen husene. Lysbakken fortalte at han hadde stått bak muren på Vestbredden sammen med mennesker som har fått sitt liv, sitt arbeid og sin økonomi ødelagt av muren og kontrollposter på kryss og tvers av landet sitt.
Han fremholdt at nå som FN-landene vil med overveldende flertall stemme for at Palestina blir observatørstat, så er det ingen votering i FN som vil gjøre slutt på Israels okkupasjon. Lysbakken mente at det er derfor viktig å øke solidariteten med palestinerne for det er forskjell på okkupant og okkupert. Israels regjering har et tydelig ansvar for å få fredsprosessen i gang igjen og komme med reelle innrømmelser.
Israel blir stadig mer udemokratisk
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Stine Renate Håheim berømmet solidaritetsbevegelsen for at den minner politikerne på at de alltid kan gjøre mer og raskere. Hun la vekt på at Norge banet vei da vi anerkjente den palestinske samlingsregjeringen, har bidratt stort til statsbyggingsprosjektet og gjennom Oljefondet trukket oss ut av investeringer i israelske selskaper som bryter med folkeretten. Men palestinerne fortjener mer og de trenger mer internasjonal støtte. Det Norge nå kan gjøre er å legge et større internasjonalt press på Israel. Norge stemmer ja i voteringen i FN fordi det handler om å støtte et okkupert folk i sine rettmessige krav.
Håheim påpekte at mens den arabiske våren har ført til at millioner av mennesker har fått mer frihet, så har den israelske okkupasjonen kun styrket grepet om Palestina. Og mens land rundt går i demokratisk retning, så går Israel i en stadig mer antidemokratisk retning ved å forsøke å strupe fredsbevegelsen og menneskerettighetsorganisasjoner i Israel økonomisk. På Vestbredden kastes folk ut av husene sine hver eneste dag. De høster oliven med livet som innsats. Barn har vokst opp i flyktningleirer og de har bodd der til de selv har blitt besteforeldre. Palestinernes land har blitt stadig mindre. Sjekkpunkter og murer er fakta på bakken som gjør en palestinsk stat mindre og mindre sannsynlig. De siste 19 årene har de ulovlige bosettingene på Vestbredden doblet seg. For hver ny bosetting blir det vanskeligere og vanskeligere å finne en fredlig løsning, og det er det Israel som må ta ansvar for.
Norge må slutte å støtte okkupasjonen
Leder i Rødt Bjørnar Moxnes var spesielt opptatt av at Oljefondet fortsatt investerer millioner i israelsk økonomi og krigsindustri hvert eneste år. Han vil ha en slutt på at norske våpen brukes av israelerne. Norge må innføre eksportbegrensninger på norsk-eide våpenfabrikker i utlandet. Norge må også stanse våpenimport fra Israel.
Moxnes satt fokus på at Norge ikke er en nøytral observatør, men reagerte på krigen på den måten som Israel ønsket. – Barth Eide gikk ut med støtte til Israel under mantraet at de har rett til å forsvare seg. Det var stille fra regjeringens side mens antallet døde palestinere steg dag for dag. Stillheten ble først brutt da en bombe ble sprengt på en buss i Tel Aviv. Da sa Barth Eide at det var en terrorhandling, og det er vi enige med han i. Da uttrykte Barth Eide sin dypeste medfølelse med de berørte og familiene deres. Og det er vi også helt enige i. Men hvor var han da hele palestinske familier ble drept av bomber? Da hørte vi ingenting. Den kollektive avstraffelsen av 1,7 mennesker burde også påkalle medfølelse fra Norges utenriksminister.
Moxnes tok også opp Norges asylpolitikk overfor palestinske flyktninger som er strammet inn og krevde en verdig asylpolitikk for palestinske flyktninger i tråd med FNs anbefalinger.