Til hovedinnhold

Stram inn våpenpolitikken overfor Israel!

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp krever at regjeringen rydder opp og sørger for en politikk som ikke støtter israelsk militærindustri.

05.11.2012 av Monica Schanche, Fagbladet
Sist oppdatert: 05.11.2012

Fredag lanserte de en ny rapport om norsk våpenhandel og militært samarbeid med Israel.

 

Styrker okkupasjonsmakten

– Rapporten viser at Norge gjør okkupasjonen av palestinsk område mer effektiv. Det må opphøre, sier Stein Gulbrandsen i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp framholder at militærindustrien spiller en avgjørende rolle for å opprettholde Israels 45 år lange okkupasjon av Vestbredden og Gazastripen.

– Militært samarbeid og våpenhandel med Israel bidrar til å styrke dette regimet. Vi krever derfor en mer konsistent norsk våpenpolitikk overfor Israel, sier Tørres.

Norge forbyr eksport av våpen til Israel på grunn av Israels okkupasjonspolitikk. Likevel importerer vi israelsk krigsmateriell. Et viktig salgsargument er at utstyret er «stridstestet.

 

Norskproduserte våpen til Israel

Selv om det er forbudt å eksportere våpen fra Norge til Israel, finner norsk krigsmateriell likevel veien til Israel, viser rapporten som er skrevet av forsker og fredsaktivist Alexander Harang.

Forfatteren framholder at våpen produsert i norskeide fabrikker i utlandet og våpensystem med norskproduserte deler i dag brukes i stort omfang av Israel.

– Norge eksporterer også krigsmateriell til våre allierte uten å kreve garanti for at dette materiellet ikke videreeksporteres til Israel, og disse alliertes praksis er å eksportere tilsvarende krigsmateriell nettopp til Israel, påpeker Harang.

 

UD kvier seg for å kreve garanti

Statssekretær Gry Larsen, som var til stede under lanseringen, sa at Utenriksdepartementet (UD) ikke kjenner til at noen av Norges allierte skal ha re-eksportert våpen til Israel. Hun finner det vanskelig å kreve garantier fra allierte når forholdet er bygget på tillit.

Gry Larsen opplyste imidlertid at UD arbeider for å få til et internasjonalt regelverk på linje med det norske om forbud mot å eksportere våpen til land i krig eller der krig truer.

 
RYDD OPP: Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp, rapportforfatter Alexander Harang og Fagforbundets Stein Guldbrandsen krever en skjerping av norsk våpenpolitikk overfor Israel. Her i siskusjon med statssekretær Gry Larsen i UD.

 

Norsk eller ikke?

Statssekretæren ville ikke gå med på at norskproduserte deler til våpen som settes sammen i andre land, er norske våpen. – Bruk av disse våpnene må underlegges lovverket som gjelder i vedkommende land, framholdt hun.

Rapportforfatter Alexander Harang understreket at det ikke er nok med en juridisk tilnærming.

– Det handler også om etikk. Å eksportere deler til våpen utgjør en vital del av våpnene. En rakett er avhengig av en rakettmotor. Å produsere den innebærer et etisk ansvar.

Terror fra dronevåpen

Fagforbundets Stein Guldbrandsen krever at regjeringen gjør mer for å hindre at norskproduserte våpen blir brukt av Israel mot den palestinske befolkningen.

Guldbrandsen som selv har besøkt Gaza flere ganger, er opptatt av restriksjoner på samarbeid mellom norsk og israelsk droneindustri.

– Dronevåpen drønner over de palestinske områdene natt etter natt. Dette er ren terror mot den palestinske befolkningen, mener han.

 

 

Anbefalinger til regjeringen

  • Import av krigsmateriell fra Israel bør forbys på samme grunnlag som Norge forbyr egen eksport av krigsmateriell til Israel.
  • Norske våpenfabrikker i utlandet må underlegges de samme krav til eksportforbud til Israel som om bedriften hadde operert fra Norge.
  • Norge må skjerpe inn reglene for komponenteksport. Norge bør kreve reeksportklausul for alt krigsmateriell som eksporteres, inkludert komponenter og deler, hvor mottaker av det norske krigsmateriellet kreves å garantere for at disse strategiske varene ikke skal ende opp i Israel.
  • Norge bør bruke sin stemme i EUs apparat for eksportkontroll til å fremme landets våpeneksportforbud overfor Israel.
  • Den norske regjering bør arbeide mot israelsk involvering i Natos militære samarbeid.
  • Vi anbefaler at den norske regjeringen gjør vedtak som sikrer at Norge ikke skal finansiere forsknings- og utviklingsarbeid i EU der israelsk våpen- og sikkerhetsindustri deltar.
  • Ved israelsk oppkjøp av norsk våpenindustri, bør Utenriksdepartementet nekte selskapet eksportlisens for krigsmateriell.
  • Det anbefales norske myndigheter å følge utviklingen i dronemarkedet spesielt nøye

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?