Til hovedinnhold

Ny forskrift om barns egen talsperson i barnevernssaker

18. februar vedtok Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet en ny forskrift om barnets talsperson i saker som skal behandles i fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker.

28.02.2013 av Faggruppe barnevern
Sist oppdatert: 28.02.2013

Pressemelding fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD):

Barn kan få oppnevnt en egen talsperson i saker som skal behandles for fylkesnemnda. Det er fylkesnemndas leder som avgjør om det skal oppnevnes en talsperson. Å benytte seg av en talsperson er en av flere måter å la et barn bli hørt i en barnevernsak.

- Barns rett til å bli hørt er en av mine kjepphester. Det handler om respekt og trygghet for barnevernsbarna, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen.

Formålet med talspersonsordningen er å gi barnet større mulighet til å få frem sine synspunkter i saken. Dette vil sikre at saken blir bedre opplyst og at barnets rettsikkerhet blir ivaretatt. Barneministeren er svært opptatt av å styrke barns rett til medvirkning, og denne nye forskriften vil bidra til dette.

- Mange barn i barnevernet har gitt uttrykk for at de ønsker en person som de stoler på og som kan være med på møter. Med støtte i en tillitsperson kan det også være lettere å gi uttrykk for sine meninger, sier Thorkildsen.

Presiseringer og endringer i forskriften vil sikre at den blir mer i samsvar med gjeldende praksis og FNs barnekonvensjon. Det er blant annet presisert at en talsperson bare skal oppnevnes dersom barnet selv ønsker det. Det er også tatt inn i forskriften at talspersonens samtale med barnet skal tilrettelegges etter barnets alder, modenhet, språk og kultur. Talspersonen skal være barnets talerør, og skal ikke gi sin selvstendige mening og vurdering.

Forskriften erstatter forskrift av 22. desember 1993 om barnets talsperson i saker som skal behandles i fylkesnemnda. Den nye forskriften trer i kraft 1. mars.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?