Til hovedinnhold

Arbeidslivets parter krever tettere dialog med regjeringen

Tirsdag formiddag møtte KS og hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden, LO, Unio, YS og Akademikerne hele fire statsråder og statssekretæren fra Statsministerens kontor.

Tirsdag formiddag møtte KS og hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden, LO, Unio, YS og Akademikerne hele fire statsråder og statssekretæren fra Statsministerens kontor. (Foto: KS)

– Kommunenes innsats under koronapandemien er underfinansiert, sier Mette Nord, leder i LO Kommune.

06.10.2020 av Renate Tårnes
Sist oppdatert: 06.10.2020

Tirsdag møtte KS, LO, Unio, YS og Akademikerne kommunal- og moderniseringsministeren, helse- og omsorgsministeren, finansministeren og kunnskapsministeren, samt statssekretær fra Statsministerens kontor for å diskutere hvordan vi i de neste månedene kan håndtere det samlede trykket på kommunesektoren.

– Vi forventer garantier for at kommunene blir kompensert slik at det ikke blir kutt i våre velferdstjenester, og med det kutt i koronaberedskapen, sier Nord. 


KS

Sammen om samarbeidskrav

Også KS var tydelig på at situasjonen var svært krevende og presiserte at arbeidslivets parter i kommunesektoren krever tettere samarbeid med regjeringen for å løse utfordringene. 

– Situasjonen er nå svært krevende. Det vil i lengden ikke være mulig å både oppfylle alle ekstra krav som følger av korona-pandemien og samtidig gjennomføre alle andre oppgaver som normalt, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

Etter møtet uttalte Gram og Nord til Kommunal Rapport at arbeidstaker og arbeidsgiversiden formidlet en felles virkelighetsforståelse overfor statsrådene og at de følte at de ble lyttet til. 

– Kommunene er nå virkelig oppe i en alvorlig situasjon, ikke bare økonomisk. De har utfordringer med å få tak i fagfolk. Presset på de ansatte er stort og faren for slitasje stor. Det føles som en akutt periode som fortoner seg som et ekstra langt maratonløp, sier Nord til Kommunal Rapport. 

Foreslår tiltak for å lette presset på kommunene         

Arbeidslivets parter i kommunesektoren mener det er flere tiltak statlige myndigheter kan iverksette for å lette presset på kommunene. Målet med tiltakene er å bedre ressurs-situasjonen, slik at konsekvensene for sårbare grupper reduseres.

Blant de foreslåtte tiltak er:

  • Økt kapasitet på den nasjonale rådgivningstelefonen for å avhjelpe presset på kommunene.
  • Økt analysekapasitet på sykehus og private laboratorier som tilsvarer behovene i kommunene
  • Sikre at kommunene har tilstrekkelig tilgang på smittevernutstyr i månedene framover
  • Det bør være mulig for en kommune uten smittepress å kunne gå over til grønt smittevernnivå.
  • Når kommunene må drive smitteverntiltak på gult nivå, bør det være åpning for at opplærings- og barnehagetilbudet kan tilpasses, blant annet til hvor mange av det pedagogiske personalet som er tilgjengelige, til tilgang på utstyr samt barnas og elevenes alder og behov.
  • Nasjonale myndigheter må kommunisere tydelig felles forståelse av handlingsrommet i lovverket, slik at kommunene har anledning til å prioritere helsetjenester til de som trenger de mest i en situasjon med økt beredskapsnivå.

Les brevet som ble sendt til statsministerens kontor her.

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?