- Det er så mye jeg skulle gjort før jeg dør
Da Berit Ås fylte 90 år i april, kunne ikke Mette Nord komme på festen. Derfor inviterte Fagforbundets leder til lunsj på Theatercafeen. Den profilerte feministen, politikeren, forskeren og professoren har vært en stor inspirasjon for henne.
19.06.2018
av
Tekst og foto: Birgit Dannenberg
Sist oppdatert: 19.09.2024
Berit Ås ankommer presis til avtalen med drosje fra Asker. Hun smiler når hun sier at hun bare har med stokken for sikkerhets skyld. Sekken hennes, som er overraskende tung, trenger hun litt hjelp til å bære. I løpet av samtalen vil det vise seg at den rommer mange bøker, minner og notater som utgjør en del av Berit Ås’ bragder og erfaringer gjennom et aktivt liv.
De fem hersketeknikker
Da Ås sendte et takkebrev til Mette Nord for gratulasjonene til sin 90-årsdag, la hun ved et lite hefte, «De fem hersketeknikker». Teorien om usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør og påføring av skyld og skam, laget hun for å identifisere maktbruk og så kunne forsvare seg mot den, først og fremst som kvinne på slutten av 60- og 70-tallet.
– Denne boken hjelper mange kvinner i dag også, i kjølvannet av Metoo. Menns maktmisbruk og vold forblir ofte ubemerket. Varsling er kaos. Kunnskap om hersketeknikkene er helbredende.
Mette Nord kjenner denne lille boka godt. Hun har hatt stor glede av å lære og lære bort hersketeknikkene.
– Vi brukte dette heftet veldig aktivt i tillitsvalgtopplæringa og møter der det var stor mannlig dominans. Det skapte en allianse oss kvinner imellom hvor vi identifiserte hvilke teknikker som ble brukt. Vi holdt en finger i været for nummer en, to for nummer to … Det ga oss selvtillit.
Frigjøring, ikke likestilling
Som utdannet sosialpsykolog, kvinneforsker og mangeårig politiker har Berit Ås gjennom hele sin yrkeskarriere kjempet for kvinners rettigheter, i opposisjon mot menn som har oppført seg respektløst, overlegne og arrogant mot kvinners meninger, kompetanse, verdier og evner. Hun forteller med mye humor. Det har ikke bare vært frustrerende, men tydeligvis også en svært kreativ og energisk kamp.
– Det er ikke likestilling, men frigjøring vi driver med.
Kvinnekuppet i Asker
I kvinnefrigjøringens historie er «kvinnekuppet i Asker» et begrep. Da Berit Ås var arbeiderpartipolitiker i 1971, lærte hun og andre kvinnelige politikere sine nettverk om hvordan valgloven kunne brukes til fordel for kvinnene. På hemmelige møter ble kvinnene opplært i å kumulere kvinnelige kandidater på listene, stryke representanter og føre opp nye istedenfor. De lagde alternative kvinnelister og fikk valgt inn 27 kvinner av i alt 47 representanter i kommunestyret i Asker. Det var en sensasjon og førte med seg krav om endring av valgloven … fra rystede mannlige politikere som uventet hadde mistet sin posisjon.
– Det må gjøres et godt forarbeid, det er det som skal til, sier Ås. Jeg er blitt kastet i søppelkassa mange ganger, jeg. Hadde jeg ikke brukt stunt og funnet på fæle ting å gjøre tilbake, så hadde ikke jeg overlevd.
Drapet på kvinneordet
Berit Ås og Mette Nord begynner å snakke om hvordan språket rundt kvinnespørsmål har preget og også fordreid debatten om viktige emner. Man hører et synkront sukk over bordet på Theatercafeen. Nord er oppgitt over nyere begrepsbruk.
– Nøytraliseringen av språket gjør at fokuset på kvinnerelaterte spørsmål blir borte. Kampen om likestillingsombudet er tapt. Diskrimineringsombudet sauser alt sammen, sier Nord.
Berit Ås er enig.
– Vi har drept kvinneordet.
Kvinneuniversitetet i flere utgaver
Kvinners rettferdighetskamp vil hun gjerne holde levende. Det første Kvinneuniversitetet ble på hennes initiativ grunnlagt i 1983, forsøksvis på gamle Dalen Hotel i Telemark. Kvinnene hadde allerede jobbet mye med å sette i stand den gamle bygningen, det var en del av planen å ha en kvinnegruppe som skulle trenes opp i rehabilitering av gamle hus.
– Og som vi jobbet! Du aner ikke hva vi gjorde. Men så var det han …
– Åge Samuelsen, skyter Mette Nord inn.
– Åge … Dagbladet hadde en stor artikkel om Åge som drømte at han hadde snakket med Gud som ikke vill ha de gærne damene …
Åge Samuelsen, predikant og musiker, kjøper Dalen Hotel i 1983, og Kvinneuniversitetet blir nødt til å flytte til Løten i Hedmark.
– Løten brente flest hekser, forteller Berit Ås.
– Det har de slutta med, tror jeg, for ellers hadde vi ligget der, vi og, er Mette Nords spøkefulle replikk.
Feministisk økonomi er ikke husmorskole
Kvinneuniversitetet måtte legge ned flere ganger og har i sin nyeste form gjenoppstått som Kvinneuniversitetet i Norden. Akkurat nå har de en forelesningsrekke på seks foredrag om feministisk økonomi. Berit Ås forklarer:
– I Norge har man alltid flirt av feministisk økonomi. Det er bare sånne husmorskoler, er det blitt sagt. Men det er ikke sant! Man må gå til gamle kilder. Jeg har lest Charlotte Perkins Gilman som skrev om feministisk økonomi allerede i 1896. Nei, i Norge vil vi ikke ha disse damene med ulønnet arbeid. Kvinners arbeid er ikke arbeid før vi gjør det for andre.
– I henhold til bruttonasjonalproduktet, faller Mette Nord inn. Men vi ser det jo i økningen innen helse og omsorg, oppvekst og andre velferdstjenester i statsbudsjettene de siste tiårene, sier Nord.
– Mangelen på logikk er helt eventyrlig, konkluderer Berit Ås.
Igjen er de to kvinnene hjertens enige, og med dette siste innlegget i samtalen fikk Berit Ås trolig solgt inn forelesningsrekka om feministisk økonomi til Fagforbundet.
Like før hun igjen får bærehjelp med sekken sin, riktignok bare rett over gangen til et nytt møte på Hotel Continental, så kommer det et siste realt sukk.
Stakkars Støre
– Stakkars Støre som ikke skjønner at han ikke skjønner … Stakkars Arbeiderparti! Nei, Mette, vi er nødt til å ta over, sier Berit Ås med glimt i øyet. Det er så mye jeg skulle gjort før jeg dør!
Da må Mette Nord minne henne på alt hun faktisk har gjort allerede.
– Tenk på hvilken inspirasjon du har vært for så mange, Berit!
Vel hjem! Foto: Birgit Dannenberg