Til hovedinnhold

IA-avtalen virker - sykefravær på vei ned

Delvis sykmeldt  Jobber med armen i fatle *** Local Caption *** \\FSRV-FOT02\Bildearkiv\Bilder\Bildearkiv 2008\Redaksjonen

Delvis sykmeldt Jobber med armen i fatle *** Local Caption *** \\FSRV-FOT02\Bildearkiv\Bilder\Bildearkiv 2008\Redaksjonen (Foto: Per Flakstad)

Sykefraværet for 2016 var det laveste siden IA-avtalen ble inngått. Seniorene står lenger i jobb, mens andelen sysselsatte i befolkningen faller. Det viser tall fra den årlige evalueringen av avtalen.

07.08.2017 av Geimund Jor
Sist oppdatert: 18.08.2017

Evalueringen foretas av en faggruppe oppnevnt av Arbeids- og sosialdepartementet. Gruppa er en partssammensatt arbeidsgruppe, etablert i 2010. Årets rapport viser blant annet at sykefraværet for 2016 var det laveste siden IA-avtalen ble inngått, selv om sykefraværet har vært forholdsvis stabilt siden 2012. Et viktig mål for IA-arbeidet er å redusere sykefraværet med 20 prosent. Til nå er sykefraværet redusert med 11 prosent. Det er altså mer enn halvveis til å nå målet.

Langsomt, men i riktig retning

Dette er niende gang at faggruppa kommer med sin rapport hvor den går gjennom hovedmålet og delmålene i IA-avtalen. Rapporten har gode analyser på sysselsettingsutviklingen, sykefravær med mer. LO er representert i faggruppa med rådgiver Øystein Nilsen.

Det gjennomsnittlige sykefraværet var 6,3 prosent i 2016. Det meste av dette var legemeldt sykefravær. Det egenmeldte sykefraværet har ligget ganske jevnt på om lag en prosent gjennom hele IA-perioden.

Lite problem, stor oppmerksomhet

– Det er et tankekors at mange borgerlige politikere er ensidig opptatt av det egnemeldte sykefraværet, og presenterer det som det virkelig store problemet i norsk arbeidsliv. Med dårlig skjulte antydninger om skulk, lanserer de blå partiene det ene kuttforslaget etter det andre. Det være seg redusert lønn, karensdager og annet, sier Fagforbundets leder Mette Nord, i en kommentar.

Ta tak i utenforskapet

– Rapporten viser også at den samlede yrkesdeltakelsen går ned og at stadig flere står utenfor arbeidslivet. Det er riktig nok mange grunner til det. Vi blir flere eldre, unge tar lengre utdanning, men det viser også at mange innvandrere sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. For mange blir uføre eller kommer over på arbeidsavklaringspenger. Det er utfordringer vi bør gripe tak i og se om vi kan gjøre noe med. Det er et alvorlige problem, både for dem som blir stående utenfor og for samfunnet. Vi bør bør gjøre noe med dette, ikke med egenmeldingsordningen, sier hun.

Mindre helseforskjell mellom kvinner og menn

– Forskjellen mellom sykefravær mellom menn og kvinner er redusert med fem prosent. Fortsatt er det store forskjeller, mens kvinnene har et sykefravær på 8,2 prosent, har mennene 5 prosent sykefravær. Det er likevel bra at forskjellen minsker. Nå blir det viktig å få vurdert hva årsaken til denne nedgangen kan være, og om det er noe vi kan bygge videre på, sier Nord.

                                                                                          

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?