Til hovedinnhold

Innvandrere må også bli spurt om de vil bli tillitsvalgte

? Jeg elsker Norge og jobben min, sier Flor de Maria Vold. Hun sprudler av livsglede og tar seg rett som det er en dans med barna på SFO. Her er det fjerdeklassingen Rebecca som får svinge seg.

? Jeg elsker Norge og jobben min, sier Flor de Maria Vold. Hun sprudler av livsglede og tar seg rett som det er en dans med barna på SFO. Her er det fjerdeklassingen Rebecca som får svinge seg. (Foto: Laila Borge)

Det er få styremedlemmer med innvandrerbakgrunn i Fagforbundet. Dette svekker Fagforbundets troverdighet, mener Flor de Maria Vold.

10.11.2016 av Laila Borge
Sist oppdatert: 10.11.2016

15 prosent av den norske arbeidsstokken har innvandrerbakgrunn. Flor de Maria Vold mener at dette bør gjenspeiles i Fagforbundets tillitsvalgtskorps.

– Hvis Fagforbundet skal ha troverdighet må alle typer arbeidstakere være representert, sier Vold.

Selv er hun nestleder i Fagforbundet Karmøy og leder for Seksjon kirke, kultur og oppvekst. Med sin bakgrunn fra Peru er hun en av få innvandrere med verv i Fagforbundet.

– Det er synd at ikke flere innvandrere er tillitsvalgte. Jeg tror vi har noe å bidra med. Men vi må bli spurt, sier hun.

 


Laila Borge

Ikke alle blir spurt

Samfunnsgeograf Ragnhild Steen Jensen ved Fafo har sammen med kollega Inger Marie Hagen undersøkt rekrutteringen av tillitsvalgte blant innvandrere i Norge. Hun bekrefter Flors inntrykk.

– Innvandrere som har bodd noen år i Norge organiserer seg i samme grad som etnisk norske, men andelen tillitsvalgte er lav. Den blir lavere jo høyere opp i systemet du kommer, sier hun.

Da hun intervjuet tillitsvalgte kom det fram at de fleste må pushes litt før de tar på seg verv. Det er ikke alle som blir det.

 

Ikke diskriminering

Hun tror ikke at det handler om diskriminering.

– Det kan heller skyldes at man tenker at det vil være ekstra krevende for innvandrere. Det er viktig med språklig kompetanse og kjennskap til den norske arbeidslivsmodellen for å kunne delta i forhandlinger. Men det er ganske mange andregenerasjons innvandrere i norsk arbeidsliv, så det kan ikke være hele forklaringen, sier Steen-Jensen.

Flor de Maria Vold tror at de fleste som skal rekruttere til et verv, ser etter en person som likner den som skal forlate vervet.

– Folk må begynne å tenke annerledes. I stedet for å se etter en kjekk dame, må de se etter en kjekk innvandrer. Det var tidligere hovedtillitsvalgt Venke Kvale som spurte meg. Det er jeg veldig glad for. Dessuten må vi innvandrere være mer aktive for å få med flere, sier Vold.

Hun tror at innvandrere kan bidra politisk til økt internasjonalt engasjement i Fagforbundet.

– Vi må ikke glemme at det står i handlingsprogrammet at vi skal jobbe mot rasisme og diskriminering. Samhold, solidaritet og omtanke er grunnprinsipper for Fagforbundet.

Samtidig synes hun ikke at innvand-rere skal rekrutteres bare fordi de er innvandrere.

– De må være engasjert og brenne for vår sak, understreker hun.


Laila Borge

 

– Engasjement viktigst

Det samme sier Fauzia Hussain-Wiik, som har et fulltidsverv som leder for Fagforbundet Helse Bergen. Hun tror ikke at hun ville likt å bli rekruttert som tillitsvalgt på grunn av hudfargen sin.

– Da jeg ble medlem i Fagforbundet i 2002, engasjerte jeg meg. Når du viser engasjement tar det ikke lang tid før du blir hanket inn som tillitsvalgt. Jeg så hvor viktig jobb de tillitsvalgte gjorde på intervjuer, i forhandlinger og i det meste som skjedde. Jeg forstod hvor viktig det var at de ansatte var representert, og følte at jeg kunne bidra, sier hun.

Hun skryter av lederen av den første fagforeninga hun var med i.

– Han var veldig flink til å informere. Informasjonen fra høyere organer er viktig for å engasjere flere, tror Hussain-Wiik.

Hun mener at engasjement må være avgjørende for hvem som blir rekruttert. Folk må dessuten forstå at vervet kommer med visse forventninger, og at det krever frivillig arbeid. De må like oppgavene, og synes at det er litt stas å være tillitsvalgt.

– De fleste er usikre i starten, og må få hjelp til å sette seg inn i lov- og avtaleverket og rollen som tillitsvalgt, sier hun.

Fauzia tror at mangel på kunnskap om hva rollen som tillitsvalgt innebærer, samt språkproblemer, kan føre til at innvandrere ikke tør å stille opp som tillitsvalgte.

– Dette kan være utfordrende. Kurs og møter foregår på norsk, og informasjon kan gå dem hus forbi, sier Hussain-Wiik.

Hun har inntrykk av at mange av dem som har en jobb som ikke krever norskkunnskaper, dropper norskkurs fordi det er for dyrt.

– Kanskje vi i Fagforbundet kunne arrangert norskkurs? spør hun.

 

 

Representerer alle

Fauzia Hussain-Wiik, som har foreldre fra Pakistan, har aldri følt seg som tillitsvalgt spesielt for minoriteter.

– Jeg representerer alle. For meg er det viktig å behandle alle yrkesgrupper likt, siden vi har medlemmer i mange ulike yrkesgrupper i Helse Bergen, sier hun.

Hun tror likevel at bakgrunnen hennes kan være en fordel.

– Vi har mange medlemmer med minoritetsbakgrunn, spesielt innenfor renhold og blant portørene. Når jeg besøker arbeidsplassene, kan det være lettere for meg å forstå hvordan de har det og kommunisere med dem, sier hun.

Det er fire tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn i Fagforbundet Helse Bergen.

 

Ressurs, ikke belastning

Flor de Maria Vold jobber som SFO-leder på Håvik skole. Lærer Norunn Hauge skryter av Flor som kollega.

– Jeg bruker ofte Flor som en ressurs i undervisningen om temaer som hun har spesiell erfaring med.

Flor er glad for å være en ressurs.

– Hver kultur har sine ressurser. Jeg ønsker at nordmenn skal se på oss innvandrere som en ressurs, ikke som en belastning.

Flor flyttet til Norge for 31 år siden. Det tok bare tre måneder før hun fikk sin første jobb. Men sin høye utdanning har hun ikke fått bruke.

– Utdanningen min er ikke godkjent i Norge. Det er den største utfordringen for innvandrere fra utviklingsland, sier hun.

Nå har hun jobbet ved Håvik skole og SFO i 20 år. Rett som det er kommer tidligere elever innom for å hilse på henne, forteller kollega Monica A. Simonsen. Monica er selv medlem i Fagforbundet, og setter pris på å ha Flor som tillitsvalgt.

– Flor har opplevd så mye. Hun er ikke redd for noe, og tenker mer på andre enn seg selv, sier hun.

Flor bekrefter:

– Jeg synes det er kjekkere å gi enn å få. Det er kulturen min fra Peru, folk er rausere der. Som tillitsvalgte skal vi jo nettopp jobbe for andre, ikke for egen vinning.

Hun drar flere elementer fra sin peruanske kultur inn i arbeidslivet og fagforeningsarbeidet.

– Jeg elsker å få kritikk, for da kan jeg forbedre meg. Det må vi praktisere mer i fagforeningen.

 

 

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?