Til hovedinnhold

Voksnes rett til videregående opplæring

Alle fylkeskommuner er pliktige til å ha et tilbud om videregående opplæring for voksne. Det skal forefinnes et tilbud om realkompetansevurdering og utstede kompetansebevis.

11.09.2008 av Hermann Albert
Sist oppdatert: 11.09.2008

Voksne fra og med det året de fyller 25 år og som tidligere ikke har fullført videregående opplæring, har etter søknad rett til realkompetansevurdering og videregående opplæring. Opplæringen skal bygge på den enkeltes realkompetanse, og skal tilpasses behovet til den enkelte. Voksne som er tatt inn til opplæring, har rett til å fullføre opplæringen. Opplæringen skal være gratis. Personer som ikke har rett til videregående opplæring kan få sin realkompetanse vurdert etter henvisning fra kommune eller Arbeids- og velferdsetaten (NAV). 

Fylkeskommunene plikter å utstede kompetansebevis etter gjennomført realkompetansevurdering. Fylkeskommunen er også pliktig til å informere voksne om deres rett til å klage på resultatet av realkompetansevurdering.

Utdanningsdirektoratet har publisert et nytt rundskriv om forståelsen av gjeldende regelverk om voksnes rett til videregående opplæring etter opplæringsloven kapittel 4A.

Her er sentrale problemstillinger knyttet til voksenretten klargjort, blant annet hvem har rett, nærmere om realkompetansevurderingen og innholdet i tilbudet som gis.

 Les rundskrivet fra Utdanningsdirektoratet her. 
;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?