Kvinner viser vei
Livet ble snudd til det bedre for Dominga (37) og hennes tre barn med hjelp fra Fagforbundet.
31.10.2013
av
Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 03.05.2017
Dominga bor utenfor byen Huambo i Angola – der det ikke er gitt at en fattig aleneforsørger klarer å skaffe nok mat til familien. Hun er enke, og to av barna går på barneskole, den yngste er i barnehage.
Hun mottar støtte gjennom Fagforbundets SOS-familieprogram – som er hjelp til selvhjelp i lokalsamfunnet. Nærmere 300 barn og deres familier er med i programmet, som kommer i tillegg til Fagforbundets SOS-barneby og skolen.
– Tusen, tusen takk. Jeg vet ikke hvordan jeg kan få takket nok, sier Dominga.
Utdanning for barn og voksne
De tre barna ville neppe gått på skole og i barnehage uten hjelp – og det skyldes ikke bare kostnadene. Mange barn i Angola mangler fødselsbevis. Det må de ha for å begynne på skole og komme seg ut i arbeidslivet.
– Mine barn drømmer om å bli lærere. De spør om det lar seg gjøre – og jeg sier ja, selvsagt er det mulig. Det er godt å kunne gi mine barn en god og trygg framtid, sier hun.
Hun har selv sørget for å etterutdanne seg for å kunne hjelpe barna med leksene. Borgerkrigen tvang henne ut av skolen etter fjerde klasse, men Dominga har vært på voksenopplæring for å lære bedre å skrive og regne.
Hjelp til selvhjelp
Og det er flere grunner til å smile for familien på fire. Takket være et mikrokredittlån fra familieprogrammet, selger hun dagligvarer fra hjemmet sitt.
– Tidligere hadde jeg ikke penger til å kjøpe nok mat til oss. Nå står jeg på egne ben og mangler ikke stort. Jeg håper at også andre familier kan få hjelp.
Afonso Castro, nasjonal direktør for SOS-barnebyer Angola, kan fortelle at Domingas eksempel ikke er enestående.
– Dette er en annerledes hjelp til barna. Mens vi i barnebyen bygger opp en ny familie med barn og mor, handler dette om å støtte opp om naturlig etablerte familier der ofte enker eller bestemødre er husstandens overhode, forteller Castro.
Han understreker at ekstrem fattigdom altfor ofte tvinger ungene til å måtte klare seg uten voksne.
– Det handler om å styrke familien så barna ikke faller utenfor sikkerhetsnettet, sier Afonso Castro.
Fagforbundets SOS-barneby
- Åpnet i Huambo i Angola i 2010.
- Tolv familehus med plass til 120 barn.
- Hvert hus har en egen SOS-mor.
- Egen barnehage for 100 barn.
- Finansieres av medlemmer og foreninger.
Artikkelen er opprinnelig publisert i Fagbladet nr 10 - 2013