Fortsatt kamp mot brudd på pressefrihet i Angola
I Angola er ytrings- og pressefrihet nedfelt i Grunnloven. Menneskerettighetsorganisasjoner har ved gjentatte tilfeller kritisert myndighetene for å slå ned på de mindre og private drevne avisene og journalister som jobber for andre enn den statsdrevne Jornal de Angola og statskanalen TPA.
01.06.2012
av
Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 29.06.2012
Rapporten Freedom of the Press Sub-Saharan Africa 2011 fra Freedom House viser at Angola opplever mindre pressefrihet nå enn i 2010. Fortsatt har landet journalister som sitter fengslet.
En journalist som satt lenge fengslet er Rafael Marques de Morais. Han nekter å la seg kneble og i september 2011 fikk han publisert dokumentaren ”Bloddiamanter: korrupsjon og tortur i Angola”.
Journalisten dokumenterer hvordan private sikkerhetsselskaper sammen med den angolanske militære, rutinemessig dreper og terroriserer landsbyboere som anses å ha blandet seg inn i bedrifters diamantgruvedrift.
Marques gikk et steg videre i november 2011. Basert på dokumentasjonen i boka fremmet han ni angolanske generaler for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med diamantgruvedrift. Anklagen beveger seg nå sakte fremover i det angolanske rettssystemet.
I tillegg har han opprett nettsiden Maka Angola som er den fremste kilden for informasjon om korrupsjon i Angola i dag.
Journalisten har fått mye internasjonal anerkjennelse. Han fikk Percy Qoboza Award for Outstanding Courage fra the National Association of Black Journalists i 2000, the Civil Courage Prize fra the Train Foundation i 2006, og the Reagan-Fascell Democracy Fellowship fra the National Endowment for Democracy i 2011.
Selv om det var en forverring i pressfriheten i 2011, så gir Marques et håp om at Angola utvikler en større kultur og aksept for samfunnsgranskning.
Kilder: Think Africa Press, 1. juni 2012
Freedom House: Report of Freedom of the Press 2012
Maka Angola, 1. juni 2012