Hvordan løser vi klimakrisa?
18.08.2020
Sist oppdatert: 18.08.2020
For å løse klimakrisa må vi tenke globalt, men handle lokalt. Derfor er kommunene en viktig aktør for å skape et klimapositivt samfunn. Kommunene og våre medlemmer
Håndteringen av nåværende og framtidige konsekvenser av klimaendringene krever en langsiktig og helhetlig tilnærming. Disse hensynene kan kun ivaretas om kommunene har kontroll og ansvar for tjenesten sine sjøl.
Kommunene kan gjennom systematisk jobbing med renovasjon og gjenvinning, innkjøp, arealplanlegging, transport, vann og avløp bidra til å snu klimakrisa. For å få det til må kommunene får rammer og kompetanse til både å håndtere økte risiko og planlegge for minska utslipp.
Flere kommuner integrerer miljø- og klimaspørsmål i HMS-arbeidet, og kan vise til hvordan systematisk miljøinnsats gir resultater. Gjennom partssammensatte utvalg, og med de tillitsvalgte og verneombud som pådrivere, kan de ansatte gjøre en stor og viktig forskjell.
En vellykket klimapolitikk er mer enn bare utslippskutt. En vellykket klimapolitikk sikrer ren luft, trygghet fra naturkatastrofer, et sosialt sikkerhetsnett som muliggjør omstilling, næringspolitikk som skaper trygge jobber, utjamning av inntekt, mer fritid og mindre arbeid.
Når klimapolitikken nå skal ut av seminarer og utredninger og inn i folks hverdag, er første bud rettferdighet. Uten at folk opplever at alle bidrar etter evne, kommer vi ikke i mål. Det er derfor fagbevegelsen krever rettferdig klimaomstilling.
Fagforbundets vedtatte politikk om klima og miljø:
- Vedtatt prinsipp- og handlingsprogrammet
- Fagbevegelsen må gå i bresjen for en radikal og rettferdig klimapolitikk
- Veljarane sa ja til levande distrikt, offentlege tenester og klimahandling
- Fagforbundet støtter helhjertet klimastreikene
Prisnsipp og handlingsprogramme