LO vant rettsstrid om krav til fast stilling
En konflikt om fast ansettelse har ført til en uvanlig rettslig strid mellom LO og Oslo kommune. Kommunen må betale millionbeløp etter å ha nektet ansatt fast jobb.
18.07.2019
av
Randi Tevik
Sist oppdatert: 12.10.2020
LO har, på vegne av Fagforbundet, kjempet for en kvinnelig barnehageansatts rett til fast arbeid. Oslo kommune har i to rettsomganger hevdet at den barnehageansatte ikke har krav på fast stilling.
Ansatt gjennom bemanningsbyrå
I 2014 fikk kvinnen 30 prosent fast stilling i en kommunal barnehage i bydel Alna i Oslo. Da hun sa fra at hun ønsket å jobbe mer, fikk hun beskjed fra arbeidsgiver om at hun bare kunne få mer jobb hvis hun ble leid inn gjennom bemanningsbyrået Personalhuset Staffing Group, som Oslo kommune hadde en avtale med. Kvinnen etterkom det svaret og jobbet deretter sine faste 30 prosent, men ble i tillegg leid inn 50 prosent av barnehagen via bemanningsbyrået.
Krav om fast stilling avvist
I 2016 krevde kvinnen at hennes faste stillingsbrøk ble økt til 80 prosent. Arbeidsmiljøloven er klar på at deltidsansatte som i ett år har jobbet mer enn avtalt arbeidstid har rett på en stilling som tilsvarer faktisk arbeidstid.
Oslo kommune avviste likevel kravet og hevdet at arbeidsmiljølovens bestemmelser ikke gjaldt – fordi kvinnen var leid inn via et bemanningsselskap.
Tillitsvalgt i Fagforbundet Barn og Oppvekst i bydel Alna støttet den ansatte, og LO tok saken til tingretten.
Tingretten som slo fast at kvinnen hadde rett på 80 prosent fast stilling.
Oslo kommune tapte etter to rettsrunder
Arbeidsgiver anket tingrettsdommen. Heller enn å gi den barnehageansatte fast stilling, valgte Oslo kommune å anke saken til lagmannsretten. Omkampen endte i et knusende nederlag.
I Borgarting lagmannsrett ble kommunen dømt til å gi kvinnen fast jobb, samt erstatning og saksomkostninger på over 1,5 millioner kroner.
I dommen slår lagmannsretten fast at kommunens bruk av innleie var en «irregulær konstruksjon» for å omgå kvinnens vern i arbeidsmiljøloven.
«Lagmannsretten tilføyer at bruken av innleie som i saken her heller ikke synes å harmonere med en politisk målsetting i Oslo kommune om flere i «heltidsarbeid» som kommer til uttrykk i byrådets forslag til budsjett 2019 og økonomiplan for 2019–2022», heter det i dommen.
Anker ikke en gang til
Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune har vært forsiktig med å kommentere saken, men sier at de ikke kommer til å anke saken igjen.