Til hovedinnhold

Vant viktig pensjonssak

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

I likhet med mange andre kommuner, ga Vestvågøy på 70-tallet arbeidstakere anledning til å reservere seg mot å delta i den obligatoriske pensjonsordningen. I 2011 slo Arbeidsretten fast at reservasjonsretten var ulovlig siden pensjonsordningen var en del av tariffavtalen.

19.03.2014 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 24.03.2014

Vestvågøy kommune innførte i 1977 en pensjonsordning for samtlige ansatte. Saksøkerne i denne saken reserverte seg mot innmelding i ordningen, og fraskrev seg samtidig ethvert krav om pensjon. Til sammen 50 ansatte reserverte seg mot medlemskap.

Pensjon del av tariffavtale

Saken havnet i Arbeidsretten etter at tre tidligere arbeidstakere i Vestvågøy klaget via Fagforbundet. Kommunen ble dømt til å utbetale pensjon til arbeidstakerne. Kommunesektorens organisasjon KS kjørte saken på vegne av Vestvågøy. De anket dommen.

Vinteren 2013 utbetalte Vestvågøy kommune kompensasjon til de tre saksøkerne etter at Arbeidsretten avviste anken fra KS. Samtidig slo kommunen fast at utbetalingen kun skulle gis til de tre som tok saken inn for Arbeidsretten.

Fagforbundet stevnet kommunen

Det aksepterte ikke Fagforbundet. Forbundet tok ut stevning i Lofoten tingrett på vegne av ti tidligere og nåværende arbeidstakere. Kravet var utbetaling av pensjon på linje med dem som deltok i den obligatoriske ordningen.

Det førte til et motkrav fra KS. Ved en eventuell utbetaling krevde KS at kommunen skulle motregne de to prosentene ansatte skulle betalt i pensjonstrekk, samt rente på trekket.

Arbeidsretten forståelse gjelder

Tingretten bemerket at «Av arbeidstvistlovens § 34 (2) følger at dersom Arbeidsretten i sin domsslutning har fastslått en bestemt forståelse av en tariffavtale, gjelder denne forståelsen også enhver arbeidsavtale som bygger på tariffavtalen. Arbeidsrettens dommer har derfor i slike saker rettskraftig virkning utover den konkrete sak som avgjøres i domsslutningen».

Tingretten avviste også at kommunen kan kreve noe tilbakebetalt av arbeidstakerne, fordi det er kommunens egen feilaktige oppfatning av reservasjonsretten som har satt den i denne situasjonen. Saksøkernes egenandel skulle uansett ikke tilfalt kommunen, men forsikringsselskapet som er ansvarlig for pensjonsavtalen.

Berører mange

Dermed vant saksøkerne på alle punkter. Tingretten dømte Vestvågøy kommune til å betale saksøkerne pensjon i samsvar med Hovedtariffavtalens kapittel 2, pkt 2.0 jfr pkt 2.1. Kommunen må også betale saksomkostningene.

KS har anket saken. Hvis dommen blir stående regner Fagforbundet med at den vil skape presedens for andre kommuner som innvilget reservasjonsrett. Utfallet vil derfor berøre en rekke arbeidstakere i hele kommunenorge.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?