Stor, prinsipiell seier for røde dager
I september ble det forlik i Arbeidsretten mellom Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Delta på den ene siden, og KS på den andre. Bakgrunnen var en rekke tvister om ansatte som har blitt pålagt å bytte fridager i forbindelse med høytider.
21.10.2013
av
Ellisiv Solskinnsbakk Selnes
Sist oppdatert: 27.01.2014
Partene kom til enighet på en rekke punkter:
Der det i forbindelse med høytid eller ferier er behov for endringer i den løpende turnus-/arbeidsplanen, må det gjøres gjennom etablering av en ny turnus-/arbeidsplan, høytidsturnus eller ved bruk av forskjøvet arbeidstid (med mindre det er avtalt noe annet lokalt).
Ved etablering av ny turnus-/arbeidsplan eller høytidsturnus må fremgangsmåten i AML§10-3, HTA kap.1 punkt 4,5 og eventuelle avtaler mellom lokale parter, følges.
Gjennomsnittsberegning
Gjennomsnittsberegning av røde dager kan avtales mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. En slik avtale kan ikke forandres gjennom en individuell avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om gjennomsnittsberegning av røde dager.
Turnus-/arbeidsplan eller høytidsturnus som forutsetter avtale med tillitsvalgte kan ikke gjennomføres uten enighet. Oppnås ikke enighet må arbeidsplanen etableres innenfor loven og avtaleverkets rammer for hva arbeidsgiver ensidig kan fastsette. Alternativt kan partene inngå avtale om forskjøvet arbeidstid, men om det ikke blir lokal eller sentral enighet om dette, godtgjøres arbeid utover oppsatt arbeidsplan etter reglene om merarbeid/overtid.
Om den gjeldende arbeidsplanen blir ulovlig å praktisere i høytiden må den ansatte gis fri med lønn etter HTAs bestemmelser. Det gjelder også hvis arbeidstaker gis fri fordi driften tillater en ytterligere reduksjon i bemanningen.
Får presedens
Dette er en stor prinsipiell seier som vil skape presedens. Flere kommuner har allerede inngått forliksavtaler med de tre arbeidstakerorganisasjonene om ulike typer krav, og om hvordan de skal løses lokalt. I Skjåk kommune betyr forliket at rundt 60 ansatte i pleie- og omsorgstjenesten får etterbetalt til sammen 300.000 kroner for trekk i lønn for bevegelige helligdager.
Eksempler fra den lokale løsninga i Arendal og Skjåk kommuner:
- Trekk i lønn – godtgjøres med ordinær timelønn for den tid vedkommende skulle arbeide etter den opprinnelige turnus-/arbeidsplanen.
- Trekk i timebank – godtgjøres med ordinær timelønn eller med tilbakeføring i timebank hvis det blir lokal enighet om det.
- Arbeid annen dag (innarbeiding) – godtgjøres med ordinær timelønn eller kreditering i timebank hvis det blir lokal enighet om det.