Fravær på grunn av transporthindringer
Hvilke rettigheter har du som arbeidstaker dersom du ikke rekker tilbake på jobb på grunn av innstilte fly eller andre transporthindringer?
07.06.2010
av
Hans Chistian Monsen
Sist oppdatert: 28.06.2010
Det finnes ikke sikre svar på virkningene av uforskyldt unnlatt oppmøte på jobb på grunn av transporthindringer. Oppsigelsesfrist ved driftsinnstilling grunnet force majeure-tilfeller er regulert i arbeidsmiljøloven § 15-3 (10). I slike tilfeller settes fristen ned til 14 dager.
Ekstraordinære hendelser
Force majeure er fransk, betyr "større krefter" og er en vanlig klausul i kontrakter. Klausulen løser i utgangspunktet en eller begge parter fra ansvar for mislighold når en ekstraordinær hendelse utenfor partenes kontroll, som flom, krig, opprør, naturkatastrofer eller liknende hindrer en eller begge parter i å gjennomføre forpliktelser i kontrakten. Etter LO-NHO Hovedavtalens § 8-3 nr. 2 er permitteringsfristen i slike tilfeller redusert til to dager. Men situasjonen hvor arbeidstaker er forhindret fra å møte på grunn av force majeure-årsaker er ikke lovregulert, og det er ikke vanlig at tariffavtalene har noen regulering.
Trekk i lønn
Spørsmålet om eventuell trekk i lønn må avhenge av hvor lenge det uforskyldte fraværet varer. Det samme gjelder avståelse av feriedager. Oppsigelsesfristen og permitteringsfristen omtalt i første avsnitt kan være en pekepinn om hvilke lengder av fravær en arbeidsgiver må akseptere uten at det får konsekvenser. Uansett blir det galt å si at fraværet må tas av dine feriedager.
Ikke trekke ferie
En av intensjonene bak ferieloven er at man skal ha feriefritid av helsemessige årsaker. Det er derfor i utgangspunktet ikke adgang for arbeidsgiver til ensidig i ettertid å regne et ufravillig fravær som feriefritid. Dermed blir konklusjonen at trekk i lønn og krav om avspasering eller omgjøring til feriefritid ikke bør aksepteres ved uforskyldt fravær som ikke er langvarig.
Vederlagsopptjening
Arbeidsavtaler bygger oftest på en forutsetning om vederlagsopptjening: Har du ikke vært på jobb, har du heller ikke krav på lønn. Det gjelder ved streik og lock-out. Fravær etter plassoppsigelse (og ved politisk streik og ulovlig streik) gir avkortning i lønn for den tida du er borte. Det samme gjelder ulegitimert fravær og for sent fremmøte.