Til hovedinnhold

Slik krever du heltid

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Fortsatt er det mange som arbeider ufrivillig deltid og som kun er ansatt i små stillingsbrøker. Mange av disse er alltid til disposisjon for arbeidsgiver og stiller opp ved sykefravær, permisjoner og andre ekstravakter. Som tillitsvalgt er det mye du kan gjøre for disse medlemmene.

17.04.2009 av Maria Wattne
Sist oppdatert: 03.11.2020

Du kan og bør bruke arbeidsmiljøloven og avtaleverket som grunnlag til å fremme krav om utvidelse av stilling overfor arbeidsgiver. Dette har også blitt gjort med hell i flere kommuner allerede (Se blant annet Hægebostad, Halden og Kristiansand).

Arbeidsmiljøloven

Det er først og fremst arbeidsmiljølovens § 14.3 som gir deltidsansatte fortrinnsrett til utvidelse av stilling:

(1) Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar nyansettelse i virksomheten.

(2) Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.

(3) Fortrinnsrett etter § 14-2, med unntak av § 14-2 andre ledd første punktum, går foran fortrinnsrett for deltidsansatte.

(4) Tvist om fortrinnsrett for deltidsansatte etter § 14-3 avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2.

 

Ifølge § 14-1 plikter arbeidsgiver også å informere arbeidstakerne om ledige stillinger.

 

Arbeidsmiljølovens § 14-9 slår fast hvilke krav som stilles for at en midlertidig tilsetting skal være lovlig (Se Faglig kokebok 4/2009). Er ikke kravene oppfylt, bør du som tillitsvalgt kreve fast og/eller større stilling for disse medlemmene. I den såkalte Granvin-dommen slo retten fast at ansatte som fyller et konstant behov for ekstra arbeidskraft ved at de går i løpende vikariater, hadde rett til utvidelse av sin stillingsstørrelse i samsvar med den faktiske størrelsen.

Les mer om Granvin-dommen i Fagbladet  -   last ned Granvindommen

Avtaleverket

I hovedtariffavtalene er det tatt inn bestemmelser om rett til utvidelse av stilling.  I  Hovedtariffavtalen for KS-området omtales dette spesielt HTA §2.3.1. De øvrige tariffområdene i offentlig sektor har hovedsaklig tilsvarende bestemmelser. Hovedregelen er at det skal ansettes i full stilling. Merk at arbeidsgiver skal informere og drøfte bruk av deltidsstillinger med tillitsvalgte. I tillegg skal de lokale partene drøfte utarbeidelse av retningslinjer for hvordan det kan tilstrebes redusert bruk av deltidsstillinger. Hvis ikke det er utarbeidet slike lokale retningslinjer i din kommune, bør du som tillitsvalgt snarest ta initiativ til,  og passe på at dette blir gjort.

I HTAs vedlegg 2  "Lokale retningslinjer for redusert bruk av uønsket deltid" heter det at de lokale retningslinjene bør inneholde følgende:

- Deltidstilsatte skal melde fra om de ønsker utvidet stilling.

- Ved ledighet foretas en gjennomgang av arbeidsplaner og oppgavefordeling for å vurdere sammenslåing av deltidsstillinger.

- Det er ingen forutsetning at den deltidstilsatte skal måtte ta hele den ledige stillingen.

- Det bør vurderes om deltidstilsatte gjennom kompetanseheving kan kvalifiseres til å få utvidet sitt arbeidsforhold.

 

Drøftingsplikten er også hjemlet i Hovedavtalens § 3, spesielt 3-1 og 3-2 som omhandler arbeidsgivers plikter overfor tillitsvalgte og dine rettigheter og plikter som tillitsvalgt.

 

Alt dette er kort omtalt i Fagforbundets rundskriv 9/2007: Deltid i fylker og kommuner. Utvidelse av stillingsstørrelse. En nyere og langt mer fyldig veiledning for tillitsvalgte er heftet "Retten til heltid - praktiske virkemidler". Du finner flere tips i Fagforbundets hefter om deltidsproblematikk.

 

Les mer om hva Fagforbundet mener om heltid.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?