Til hovedinnhold

Sykepleiere i Fagforbundet - litt historikk og ståa nå!

Det er kanskje ikke godt kjent at sykepleierne har en lang historie i Fagforbundet? Jeg vil her fortelle litt om historien, og kort om situasjonen i dag.

08.11.2010 av Sissel M. Skoghaug, leder Sykepleiernettverket
Sist oppdatert: 08.11.2010

Fagforbundet ble danna av to tidligere forbund, Norsk Helse og Sosialforbund (NHS) og Norsk Kommuneforbund (NKF). Fram til 2003 da Fagforbundet ble etablert er sykepleiernes historie i Fagforbundet knytta til NKF. NHS organiserte hjelpepleiere og omsorgsarbeidere.

Utbyggingen av sykehusene i begynnelsen av forrige århundre åpna for en ny og stor gruppe kommunalt ansatte, sykepleierne. Sykepleierene danna en landsomfattende yrkessammenslutning i 1912, forløperen til Norsk Sykepleierforbund. Yrkessammenslutningen av sykepleiere holdt klar avstand til fagorganisasjonen. Men noen sykepleiere ønska en tilnærming til arbeiderbevegelsen. I 1932 meldte 70 sykepleiere fra Oslo seg inn i NKF. En viktig årsak var at NKF`s arbeid med overenskomster for sykehusene. Det ble satt av midler til verving, men sykepleiernes spenningsfylte plassering mellom legene på den ene siden og det ufaglærte avdelingspersonalet på den andre var et viktig hinder for tilknytning til arbeiderbgevegelsen. Motsetningen til de ikke-sykepleierutdanna jentene kunne til tider bli ganske skarp.

NKF har siden den gang alltid organisert sykepleiere. Vinteren 1938 og 1939 ble heftet "Søster" delt ut til alle sykepleiere, og de lokale fagforeningene ble oppfordra til å informere om forbundet. NKF konsentrerte sin virksomhet om arbeid med overenskomster på sykehus og pleie- og sykehjem. Overenskomstene var et langt skritt framover for betjeningen, og forbundet fikk dermed innpass på områder der arbeiderbevegelsen og dermed fagbevegelsen tradisjonelt ikke sto sterkt. Da betjeningen ved Kristiansand Kommunale Sykehus fikk overenskomst i 1936 innebar det at ukentlig arbeidstid ble satt ned fra 70 timer til 48 timer. For jentene på Solhøgde Sanatorium betydde overenskomsten fra 1928 at de for første gang kunne komme og gå som de ville i fritida!

NKF fikk etter hvert overenskomster med alle slags sykehus; kommunale, fylkeskommunale og statlige. I 1938 forelå enda en overenskomst for sykepleiere.

I 1946 var forbundets medlemstall for sykepleiere stadig økende, og forbundet hadde på ingen måte gitt opp sykepleierne som yrkesgruppe i eget forbund. I 1946 fikk også konkurrerende yrkessammenslutning forhandlingsrett med By- og Herredsforbundet, og begynte å bygge ut et lokalt forhandlingsapparat. Ved inngangen til 1970-åra hadde NKF 75 000 medlemmer. Mange av disse var sykepleiere. I årene frem til etableringa av Fagforbundet var det et antall sykepleiere som valgte å organisere seg i NKF, og det var i flere år arbeidsgruppe og yrkesutvalg for sykepleiere.

Ved sammenslåinga til det nye Fagforbundet i 2003 vedtok man å yrkesorganisere medlemmene fordelt i fire seksjoner - etter fagområde og yrke. Dette har gjort arbeidet med yrkesfokus og yrkesretta tiltak og arbeid enklere. Målet er å kunne "se" enkeltyrkesgruppene samtidig som vi har fokus på flerfaglig samarbeid mellom yrkesgrupper. Vi sier at vi ikke er et profesjonsforbund, men et forbund for profesjoner. Yrkesgruppa sykepleiere er en av åtte yrker som vi internt kaller "Plogspissyrker". Det vil kort fortalt si at vi igangsetter ulike tiltak for disse åtte yrkene, erfarer effektene av tiltakene, og viderefører tiltak til andre yrker der det er hensiktsmessig. Arbeidet er gjennomgående i hele organisasjonen. Det kan synes som vi lykkes godt med dette da vi opplever fornøyde medlemmer, og flere og flere ønsker å bli medlem i Fagforbundet. Medlemstallet for yrkesgruppa har økt med 150 prosent siste 3,5 årene. Dette kan kort forklares med bedre informasjon, og gode tiltak og tilbud. I tillegg er det nå sykepleiere i verv på alle nivåer i forbundet.

For oss sykepleiere i Fagforbundet er det viktig å drive informasjonsarbeid slik at det skal være kjent hvilket alternativ forbundet er - også for sykepleiere. Det er viktig å beholde medlemmer ved å ivareta dem, og det er viktig å verve de uorganiserte. Vi legger vekt på å lytte til hva medlemmene mener, og sykepleiere har ved flere anledninger gitt oss svar på hvorfor de har valgt Fagforbundet. Her presenteres noen av svarene; helhetstenking, sikrer rettferdig lønn og tilsetting, bistand ved behov og nære tillitsvalgte, felles mål og ideologi, alle yrkesgrupper sammen i viktige saker, helhetstenking - slik virkeligheten er, ikke navlebeskuende, Fagforbundet er synlig på små arbeidsplasser, penger lokalt i fagforeningen, gratis kurs, Fagforbundet er en tydelig aktør i omstillinger og Fagforbundet er det mektigste forbundet.

Jeg har vært tilstede enkelte ganger den siste tiden der representanter for forbund utenfor LO påstår at LO er den største mostanderen av likelønn og likestilling. Dette må bygge på en misforståelse. LO og Fagforbundet har lang erfaring med å jobbe sammen med forskjellige regjeringer om ulike samfunnsreformer. Alle vet nok at vi har jobba for likestilling de siste hundre år, og at vi fortsatt gjør det. Likestilling handler også om likelønn. Når det brukes mot LO, og Fagforbundet, at vi også tenker på rettferdig lønn for flere yrkesgrupper enn sykepleiere undrer det meg. De sykepleierne jeg kjenner er selvsagt opptatt av egen lønn. Det er lønna vi alle sammen lever av. Men de er også opptatt av hvordan kollegaene har det. Og det er jeg glad for.

Faktum er at stadig flere sykepleiere oppdager at Fagforbundet er et riktig forbund for dem. Jeg valgte selv å bli medlem i tidligere NKF for 14 år siden - noe jeg aldri har angret på. Jeg vil nevne noen av grunnene mine; tverrfaglig og flerfaglig samarbeid og samhold med andre yrkesgrupper, forbundets politiske gjennomslagskraft, videreutvikling av offentlige velferdstilbud, arbeidsmiljøet, kvalitetsutvikling, faglig utvikling og nettverk med andre sykepleiere. For meg er Fagforbundet det riktige valget!

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?