Til hovedinnhold

Endringer i barnevernloven

Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet

Stortinget har vedtatt en rekke endringer i barnevernloven. Mange av endringene trådte i kraft 1. juli mens de resterende trer i kraft fra årsskiftet.

26.08.2009 av Gunnar Børseth/Kristin Skogli
Sist oppdatert: 26.08.2009

Endringer i barnevernloven

Stortinget vedtok i juni endringer i barnevernloven. Barn i barneverntiltak  skal ha tettere oppfølging og informasjonsutvekslingen mellom barnevernet og andre offentlige hjelpetjenester skal økes.

Endringer fra 1.juli 2009:

Ettervern: Utvidet krav om begrunnelse

I stedet for at tilbud om ettervern skal vurderes, må det heretter begrunnes spesielt i hvert enkelt tilfelle hvorfor barnet ikke skal få et fortsatt tilbud (ettervern) etter fylte 18 år. Departementet vil revidere rundskrivet om ettervern. BLD vil bla. ta inn en anbefaling om at ungdom som takker nei til tilbud om ettervern ved fylte 18 år skal kontaktes igjen når de fyller 19 år for å høre om de likevel ønsker å motta etterverntiltak.

 

Plikt til å evaluere hjelpetiltak

Endringen innebærer en presisering i lovens § 4-5 om at barneverntjenesten skal følge nøye med på hvordan det går med barnet og foreldrene når hjelpetiltak er vedtatt. I veilederen om tiltaksplaner og omsorgsplaner i barneverntjenesten vil departementet presisere krav til hyppighet av evalueringen og hvordan barnets deltakelse i evalueringen skal sikres.

 

Presisering av kriteriene for tilbakeføring av omsorg

I lovens § 4-21 (første ledd) er det tatt inn et beviskrav, slik at fylkesnemnda skal oppheve et vedtak om omsorgsovertakelse (bare) når det er overveiende sannsynlig at foreldrene kan gi barnet forsvarlig omsorg.

Utvidet adgang til å gi opplysninger til helsepersonell

Barnevernlovens § 6-7 (tredje ledd) regulerer barnevernets adgang til å gi opplysninger til andre forvaltningsorganer. Bestemmelsen er nå utvidet til også å omfatte formidling av opplysninger til privatpraktiserende helsepersonell.

Plikt til å gi tilbakemelding til melder

I en ny § 6-7a er barneverntjenesten pålagt plikt til å gi nærmere bestemte opplysninger til den som har gitt melding til barneverntjenesten. Innen tre uker skal alle meldere gis en bekreftelse på at meldingen er mottatt. Barneverntjenesten skal dessuten gi ny tilbakemelding om at undersøkelsessaken er gjennomført, og om saken er henlagt eller følges opp videre av barnevernet.

 

Endringer fra 1.januar 2010

Overføring av tilsynsansvaret til Statens helsetilsyn

Fra 1.januar 2010 overtar Statens helsetilsyn det overordnede faglige ansvaret for tilsynet med barnevernet. Fylkesmannen skal fortsatt ha ansvar for gjennomføring av tilsyn. Både helsetilsynet og fylkesmennene kan kreve at kommunale organer under barnevernloven gir de meldinger og opplysninger som er nødvendig for at tilsynet skal kunne gjennomføres i samsvar med barnevernloven. Taushetsplikten skal ikke være til hinder for dette.

 

Lovfesting av individuell plan

I en ny § 3-2a er det innført en lovfestet plikt for barneverntjenesten til å utarbeide en individuell plan for alle barn med behov for langvarige og koordinerte tjenester. Plikten gjelder barn som i tillegg til langvarige barneverntiltak også trenger langvarige tiltak fra andre tjenester. Det er barneverntjenesten i den kommunen som har reist sak om omsorgsovertakelse for har ansvaret for individuelle planer og oppfølgingen av disse. Departementet vil senere utarbeide en forskrift med nærmere bestemmelser om innhold og utforming av individuelle planer.

 

Regulering av sentre for foreldre og barn

Det er utarbeidet nærmere regler om sentrene for foreldre og barn (de tidligere ”mor og barn sentrene”). Det innføres bl.a.. en godkjenningsordning for sentrene, og det er egne bestemmelser i loven om rettigheter under opphold i sentrene.

 

Endring av praksis (ikke lovendring):

Økt bruk av adopsjon

BLD vil utarbeide retningslinjer og/eller en veileder for kommunene, til bruk ved vurdering av barnets beste i saker om samtykke til adopsjon. Departementet mener det er nødvendig å justere praksis i kommunene mht å fremme saker om samtykke til adopsjon etter barnevernlovens § 4-20. Departementet mener det er viktig at flere slike saker blir fremmet for og prøvet av fylkesnemndene.

 

Lovdata er barnevernloven ajourført med de endringene som trådte i kraft 1. juli 2009. I tillegg varsles de omtalte endringene fra 1. januar 2010.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?