Til hovedinnhold

Utekontakten er tilgjengelig for unge tross Korona

Utekontaktene driver forebyggende og oppsøkende arbeid mot ungdom. Det er ikke mindre viktig mens Korona-pandemien gjør at skolen, fritidsaktiviter og andre tilbud holder stengt.

25.03.2020
Sist oppdatert: 25.03.2020

Mange av Fagforbundets medlemmer gjør en viktig jobb for å få samfunnet til å gå rundt. Vi tok oss en prat med Grethe Tangen som jobber som utekontakt i bydel Bjerke, som er bekymret for unge som har det vanskelig ikke blir sett.

 

Hvordan påvirker Korona-pandemien din arbeidshverdag?

-Vi har for tiden mindre bemanning enn vanlig, men er å treffe på både Facebook, telefon og en egen UngiBjerke-app der ungdom kan chatte med ansatte. Utekontakter i Oslo har faktisk styrket det oppsøkende arbeidet i samarbeid med fritids-seksjonen i bydelene, og Bjerke følger opp ungdom etter avtale med barnevernstjenesten. Samtidig har jeg ikke lenger muligheten til samtaler med ungdom på kontoret mitt, og det er noe jeg savner, forteller den erfarne utekontakten.

 

Korona-situasjonen gjør at utekontaktene må vurdere hvor de skal oppsøke ungdom. –Det advares mot unødvendig opphold på kjøpesentre, men det er viktig at ungdommene vet at de kan kontakte oss ved behov, og at vi også vil være der hvor unge møtes. På den måten forebygger vi uro, når ut med informasjon, og styrker et positivt og godt miljø blant unge, sier Tangen.

 

Den siste tiden har kritikken mot ungdom som ikke tar smittefaren på alvor haglet på sosiale medier. Idretten har bedt politiet om hjelp til å fjerne ungdom fra stengte idrettsanlegg. Tangen oppfordrer folk om å være forståelsesfulle.

–Idrettsbanene i Bjerke er stengt, men jeg ser unge spille basket og fotball ute i parker. Av det jeg selv har sett har det vært avstand mellom spillere, men det er selvsagt fort gjort å glemme seg. Det er derfor viktig at voksne er tilstede, og minner om situasjonen på en omsorgsfull måte. Vi må finne den rette balansen mellom å være til stede for ungdommene, informere de, men samtidig ikke bli helt «Koronapoliti», sier hun.

 

Hvilke spesielle utfordringer for ungdom bør vi være ekstra oppmerksomme på i disse dager?

–Vi skal være klar over at mange bor trangt med mange søsken. Det kan bidra til ekstra uro i hjemmet. Vi må være rause med hverandre, og ikke dømme handlinger for raskt. Ungdom kan slite med søvn, de får ikke trent som tidligere og det er vanskelig å holde på rutiner. Man bør være obs på unge som ikke klarer å be om hjelp når de trenger det, og de kan være vanskelig for oss å nå. Det er nå vanskeligere å se signaler fra ungdom som sliter, forklarer Tangen.

 

Helt til slutt, hva er det som gjør at jobben til utekontaktene er så viktig?

-Ungdomsmiljøer som utvikler seg og skaper sine egne regler, kultur og normer på tvers av samfunnet, blir ressurskrevende og kostbart. For å motvirke utenforskap er det viktig å være tilstede over tid der hvor ungdom er, få en relasjon og tillit til den enkelte unge, og sette igang tiltak ut i fra ungdommens egne ønsker. Ungdom ønsker å jobbe og tjene sine egne penger, og vi er så heldige at vi kan gi mange denne muligheten gjennom prosjekter som  «Jobbsmak» og sommerjobber som byrådet i Oslo har bevilget egne midler til.

Det er viktig å være på arenaer hvor ungdom møtes i fritiden. Vi er i dialog og lytter til ungdommens ønsker, drømmer og behov er, forteller hun.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?