Til hovedinnhold

Kjære ungdom!

Visste du at du kan takke fagbevegelsen for de aller fleste av godene du nyter i arbeidslivet i dag, spør Aina Synnøve Hjartås i denne ukas hjertesak.

11.09.2019
Sist oppdatert: 11.09.2019

Her ligger jeg syk og forkjølet, og tenker hvor bra jeg har det og hvor trygg jeg føler meg på min arbeidsplass. Hadde jeg vært syk på 1970-tallet, hadde det ikke vært en selvfølge at jeg fikk lønn under sykdom. Det er noe som ble kjempet frem av arbeiderbevegelsen i 1978, slik at du og jeg skal føle oss trygge uansett tilstand/sykdom som sier at vi ikke klarer å jobbe akkurat da.

Jeg er organisert og jobber i en kommune med tariffavtale. Ja vel, tenker du da. Hva har det å si for meg? Jeg kan vel bare gå på jobb og gjøre det jeg skal og gå hjem og ta alle godene med meg?

Nei. Først er det faktisk viktig å se om du jobber i en bedrift som har tariffavtale. Der kommer nemlig noen av godene du tar som en selvfølge, slik som anstendig lønn. Jobber du med i en bedrift med tariffavtale har du rett på avtalefestede lønnsbestemmelser – inkludert minstelønn. Du har også rett til årlige lokale forhandlinger. Er ikke bedriften under en tariffavtale? Nei, da er det ingen regler utenom Norsk lov.

Enkelt sagt: Det er veldig kjedelig å vite at du en plass har tariff-festet 150 kroner i minstelønn, mens en annen plass kan lønnen for samme arbeide være 50 kroner i timen. Er det ikke kjedelig at den ene får drømmeleiligheten eller den nye mobilen mye raskere enn den andre, for akkurat samme arbeide? Eller hva om begge jobber overtid? Den ene har fått lovfestet rett til 50 prosent og 100 prosent overtidsbetalt ved overtidsarbeid, og den andre får 40 prosent overtid for nettopp samme arbeide. Urettferdig?

Så kommer den tiden av året hvor du venter de kjære feriepengene. Det skal bli godt å ta en vennetur til Spania eller en båttur til Strømstad med ekstra lommepenger! Den som jobber i en bedrift med tariffavtale får 12 prosent av feriepengegrunnlaget. Den som ikke jobber i en bedrift med tariffavtale får 10,2 prosent feriepenger. Det ser ut som den ene kan kjøpe litt ekstra brus og godteri når de kommer over svenskegrensen. For nøyaktig samme jobb! Urettferdig?

Så kommer ferien med 12 eller 10,2 prosent feriepenger av feriepengegrunnlaget i lommen. Du ser frem til fem uker ferie, som du får hvis du jobber i en bedrift med tariffavtale. Jobber du i en bedrift uten tariffavtale har du rett på fire uker og en dag. Ser ut som den ene får lengre opphold i Spania enn den andre.

Visste du at det er ikke lenger siden enn 2000 at vi fikk fem uker lovfestet ferie? Det virket kanskje ikke så lenge siden? Du blir syk og drar til legen, du får en sykemelding i ferien din. Vet du at du da har rett til å få tilbake feriedager?

Når du er tilbake fra ferie og starter helgestillingen din eller kanskje en større stilling. Du er klar for å arbeide! Gleder deg til jobb! Tenker du noen gang på om du da er gutt eller jente som drar på jobb? Ikke det? I 1978 fremmet forbundene en lov om likestilling mellom kjønnene. Den ble vedtatt og var en stor sensasjon! Damer kunne gå på jobb og gjøre samme jobb som menn! Før den tid sto damer mest for husarbeid og barnepass. Vi kvinner skulle ikke jobbe slik som menn gjorde, det var ikke vår plass. Men selv i dag er det ikke full likestilling mellom kjønnene. Urettferdig?

Alt dette er goder som mange unge i dag tar som en selvfølge. Dette er goder som er kjempet frem av fagbevegelsen gjennom mange år! For at du og jeg skal ha en trygg fremtid som fremtidens arbeidere! Det er ikke sikkert det fortsetter slik og vi må kjempe for disse rettighetene vi tar som en selvfølge!

Så kan du jo tenke deg et par ganger om da, om det kunne være lurt å melde seg inn i et fagforbund, slik at du er med og kjemper for de godene du har på jobb. De godene som kan gi deg leiligheten du drømmer om litt raskere eller mobilen som var så dyr.

Slik det er i dag er vi ikke så mange unge medlemmer i forbundene lenger. Og er det ingen med, ja da mister vi godene når vi blir eldre. Vi trenger deg og ditt medlemskap mer enn noen gang!

La oss unge vise at vi bryr oss om arbeidslivet vårt! Ta et valg i dag!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?