Til hovedinnhold

Resultatet i uravstemningen er representativt for medlemmene, sier daglig leder i LO Kommune

Fagbladet har undersøkt noen av diskusjonene på sosiale medier om uravstemningen i kommuneoppgjøret. De fleste som klager på at de ikke fikk stemt, var ikke stemmeberettigede.

23.10.2020
Sist oppdatert: 14.04.2021

Artikkel fra Fagbladet 

Per Flakstad 

22.10.2020.

 

I uravstemningen etter kommuneoppgjøret var det rundt 34 prosent av de stemmeberettige som sa hva de mente om resultatet. Antallet stemmer er omtrent som det pleier å være i uravstemninger, mens det i år var flere nei-stemmer enn normalt.

• Flertallet sa ja til kommuneoppgjøret

I etterkant har det kokt på sosiale medier, og mange klager over at de ikke har fått stemme. Fagbladet har gått gjennom noen av disse diskusjonene, og et gjennomgående trekk er at de fleste som melder at de ikke har fått stemt ikke var stemmeberettigede.

Dette er medlemmer som enten jobber i Oslo kommune, en av Oslos bydeler eller ved sykehus, private institusjoner og barnehager som har andre avtaler enn den KS-avtalen det ble stemt over.

Fagforbundet forhandler eller er med på å forhandle, rundt 70 ulike avtaler for medlemmene sine.

Samtidig er det avdekket svakheter i systemet som gjør at også enkelte stemmeberettigede ikke fikk stemt.

• Mette Nord: – Hvis arbeidsgiverne har mer penger å bruke i dette oppgjøret, burde de ha lagt dem på bordet i forhandlingene

– Resultatet er representativt

Daglig leder i LO Kommune, Pål Skarsbak, sier at resultatet i avstemningen er representativt for de som har stemt.

– Selv om flere enn tidligere stemte nei, er det såpass stor overvekt av ja-stemmer at det måtte ha vært svært store feil med systemet før det ville ha påvirket resultatet, sier han.

Skarsbak understreker at det bare er de som omfattes av en avtale som er stemmeberettigede i en uravstemning.

– Det betyr at medlemmer ikke kan stemme i KS-oppgjøret hvis de jobber i Oslo kommune, som er eget tariffområde, eller hos arbeidsgivere som er innmeldt i andre arbeidsgiverorganisasjoner enn KS, for eksempel Spekter, Virke, NHO eller i staten , sier han.

Uravstemning i lønnsoppgjør: Slik påvirker du din egen lønn

Noen fikk ikke stemt

Likevel innrømmer han at det er avdekket noen svakheter som det nå jobbes med å forbedre.

– Medlemmer som i utgangspunktet har reservert seg mot å få e-poster og SMSer fra forbundet, fikk ikke stemmeinformasjon. Her må vi ta selvkritikk på at vi ikke informerte bedre om dette på forhånd, slik at de det gjaldt, fikk mulighet til å oppheve reservasjonen i forkant av uravstemningen, sier han.

Enkelte medlemmer kan også være registrert med feil telefonnummer eller uten at mobilnummeret er lagt inn. Da er det umulig å sende dem stemmeinformasjon.

– Vi burde ha vært enda flinkere til å be folk sjekke registreringene sine slik at de kunne være sikre på å få stemmeinformasjon fra forbundet, sier Skarsbak.

Dette er noe folk kan sjekke selv ved å gå inn på fagforbundet.no ved å logge seg inn på knappen «logg inn» øverst i høyre hjørne og sjekke om det er feil i for eksempel telefonnummeret.

Jobber med forbedringer

– Vi registrerer at det har kokt i sosiale medier, spesielt etter at Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet forkastet resultatet.

– Mitt inntrykk er at de aller fleste som var stemmeberettiget, også har fått anledning til å si sin mening. Ut fra antall stemmer totalt, og med den store overvekten av ja-stemmer, kan vi fastslå at resultatet er representativt, sier Skarsbak.

– Men vi tar på største alvor at noen stemmeberettigede ikke har fått stemt. Vi går nå gjennom hele prosessen for å avdekke eventuelle svakheter og enkeltglipper i systemene som vi kan trekke lærdom av. Uravstemning er et viktig virkemiddel i medlemsdemokratiet vårt, og derfor må vi gjøre alt vi kan for at alle som ønsker å stemme, også får anledning til å si sin mening, sier Skarsbak.

• Ekspert advarer sykepleiere og lærere: – Dette kommer til å bli svært krevende

Tviler på at sykepleiere og lærere kommer til å få noe mer

Han tviler på at Sykepleierforbundets og Utdanningsforbundets medlemmer kommer til å få noe bedre oppgjør enn andre kommuneansatte etter en meklingsrunde og en eventuell streik.

– Med utgangspunkt i den vanskelige og usikre økonomiske situasjonen vi befinner oss i akkurat nå ville det være svært overraskende, sier Pål Skarsbak til Fagbladet.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?