Marius overlevde 25 knivstikk – nå kommer han til Stavern
Marius Løken ble knivstukket 25 ganger under det såkalte Halloween-drapet i 2011. Nå kommer han til sommerkonferansen for å fortelle sin historie, om hva som skjedde og hvordan han fant tilbake til livet.
08.05.2017
av
Martine Grymyr
Sist oppdatert: 26.10.2021
Det som skulle være en hyggelig kveld på byen med gode venner, endte i tragedie. For ikke lenge siden hadde kameratgjengen fra Hallingdal flyttet til Oslo, noen for å studere, andre for å jobbe. I Pilestredet delte Marius Løken leilighet med bestevennen.
Natt til 29. oktober 2011 hadde kompisene vært ute på byen, og Marius lot kameraten Andreas Nilstad overnatte i leiligheten. Plutselig våkner de av at bestevennen står i døra med en stor kjøkkenkniv. I minuttene som følger mister Andreas livet, mens Marius klarer å komme seg ut av leiligheten og inn i taxi.
Bestevennen har knivstukket Marius 25 ganger, blant annet i hjertet, og på Ullevål sykehus må legene overføre 30 liter blod under operasjonen. Marius har skader i lunger, lever, hjertet og flere kutt i hodet. Det er usikkert om Marius vil overleve.
Etter 11 døgn våkner Marius fra koma. Da får han vita at kameraten Andreas er død og allerede begravet.
Rystet nasjonen
Det såkalte Halloween-drapet rystet hele nasjonen. Men etter at sjokket hadde lagt seg, og andre nyheter begynte å fylle spaltene, begynte Marius sin kamp for å finne tilbake til livet. Nå jobber han fulltid som foredragsholder, og med boka En natt i oktober, åpner Marius opp om hva som skjedde den fatale natten.
– I starten ville jeg ut og fortelle folk hva som egentlig skjedde den oktoberkvelden. Jeg ville oppklare en del myter og holdninger. Samtidig hadde jeg lært mye, og ville dele mine erfaringer, og ikke bare historien, forklarer Marius.
Han lover et sterkt, men også nyttig foredrag for deltakerne på Fagforbundet Ungs sommerkonferanse.
– Dere skal få høre historien min. Dere får et innblikk i sykehusoppholdet, samt alle fysiske og psykiske utfordringer som dukker opp i kjølvannet av et såpass komplisert traume som jeg opplevde, sier Marius, og fortsetter:
– Det dere skal få lære mest om er hvordan jeg snudde prosessen, hentet motivasjon og etablerte verktøy. Det handler om små ting som kan få deg på beina igjen, når kjipe, vanskelige og uforutsette ting inntreffer. Det handler om å holde psyken i orden, forstå at det fysiske og mentale henger sammen, viktigheten av solide rutiner og en god, sosial ramme rundt seg.
Du vil le mer enn du tror
Han sitter med en grusom historie, og for mange hadde det vært vanskelig å sette ord på det som skjedde. For Marius er det stikk motsatt.
– Jeg er veldig verbal av natur, synes først og fremst det er veldig givende å holde foredrag. Jeg henter mye energi og selvtillit ut av det. Samtidig er det god trening for meg mentalt, og kanskje bedre for min egen bearbeidelse enn jeg selv er klar over, sier Marius.
Men hvordan reagerer publikum på foredragene?
– De sitter nok igjen med noen solide refleksjoner. Mange forventer kanskje at det skal være trist og skummelt, men de ender gjerne opp med å le mye mer enn de hadde forestilt seg. For meg er humor viktig når man skal servere en alvorlig historie. Alle har møtt motgang, og alle har mer i vente. Det er sånn det er å leve!
Få med deg Marius, og alt det andre som skjer på årets sommerkonferansen i Stavern. Meld deg på her, innen 21. mai!