Vi er ikke de som roper eller klager høyest
I en ny forskningsrapport pekes det på opplevelser av A- og B-lag blant ansatte lokalt i Den norske kirke. – Dette er et arbeidsmiljøproblem og en trussel mot fremtidig rekruttering og kvaliteten til tjenestene, sier leder av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet, May-Britt Sundal.
15.03.2022
av
Renate Tårnes
Sist oppdatert: 17.03.2022
Gjennom det siste året har institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) arbeidet med en rapport på oppdrag fra Fagforbundet om arbeidsmiljøet blant ansatte i kirkelige fellesråd. Onsdag 16. mars ble rapporten lansert på et frokostmøte på Oslo Kongressenter.
Se frokostmøtet og framleggelsen av rapporten digitalt.
– Fagforbundet savnet kunnskap om hvordan bredden av yrkesgrupper i fellesrådene hadde det på jobb og bestilte derfor denne rapporten. Dessverre ga den en bekreftelse på det Fagforbundet fryktet, ansatte og spesielt driftsansatte opplever at det finnes et A- og B-lag i kirka, sier Sundal.
Likeverdig lag mellom praksis- og profesjonsfagene
Det pågående utredningsarbeidet om ny kirkelig organisering og debatten om ledelse og styring i en ny struktur aktualiserte mange av problemstillingene. Forskerne fra KIFO konkluderer med at spesielt driftsansatte bør få større oppmerksomhet i en omorganiseringsprosess. Deres undersøkelser viser at fellesrådsansatte stort sett opplever et godt arbeidsmiljø, men at ansatte med driftsoppgaver skiller seg ut.
– De har rollen som lokalkirkens førstelinje i møte med folk som oppsøker kirkebygg og gravplass utenom gudstjenester. Den norske kirke må i framtida vise at de tar praksisfagene på alvor, sier Sundal bestemt.
Rapporten fra KIFO skal brukes aktivt av Fagforbundet fram mot høstens Kirkemøtet.
– Ingen skal slippe unna med å snakke om ledelse og organisering uten klare tanker om hvordan det skal bygges ett samla lag av likeverdige blant praksisfag og tradisjonelle profesjonsfag, avslutter Sundal.